Beauvois menar att kvinnorna ofta var skickligare än vad männen hade varit, att de tog hand om gårdarna bättre och att de skötte investeringar och pengar bättre än vad männen gjort. Och detta uppskattades inte alls.

Filmen, baserad på en bok som skrevs av en man som själv varit med i kriget, utspelas 1915 på en stor gård där den kvinna (spelad av Nathalie Bay) som sköter allt ser sig tvingad att anställa en hjälpreda. Hon hittar en ung kvinna (spelad av nykomlingen Iris Bry), som visar sig vara mycket idog och skicklig.

"Bakom frontlinjerna"

Artikelbild

| Xavier Beauvois vill skildra krigstiden på ett annat sätt. "Det här är inte en film om kriget i sig, det är en film om vad som hände bakom frontlinjerna", säger regissören om "Beskyddarna". Arkivbild.

Men när sonen i familjen kommer hem på permission inleder han och den unga kvinnan ett förhållande, något som mamma inte tycker om.

Jag visar medvetet inte särskilt mycket från vad som händer i skyttegravarna. Det här är inte en film om kriget i sig, det är en film om vad som hände bakom frontlinjerna.

Beauvois, som 2011 gjorde den mycket uppmärksammade "Gudar och människor", använde sig bara av en enda inspelningsplats, en stor bondgård, och säger att det faktiskt var till hjälp.

Om det regnade en dag då vi hade planerat att filma utomhus, kunde vi snabbt filma inomhus i stället.

Spännande nykomling

Han inspirerades av minnen från den bondgård hans farfar hade – och han själv och hans familj bor på en gård vid havet.

Veteranen Bay spelas nästan ut av nykomlingen Bry, och Beauvois är full av beundran över sitt ”fynd”.

Min rollbesättare gick på gatan i Paris och hon kom ut från en bokhandel. Han såg direkt att det fanns något speciellt med henne. Hon jobbade i bokhandeln, hon gick med på att göra en provfilmning och det var ingen tvekan om att hon var rätt person.

"Beskyddarna" får svensk biopremiär den 18 januari.