BILDER: Han har 5 000 äggkoppar i sin samling

Kjell-Åke "Kjellis" Nordström har kanske Sveriges största samling av äggkoppar, och nu visar han upp dem för allmänheten i en stor utställning. "Man måste nog vara lite knäpp för att hålla på med sådant här", säger han.

13 april 2019 15:20

Samla kan man göra på det mesta. Kjell-Åke "Kjellis" Nordström har vikt de senaste 25 åren till att samla på äggkoppar. 5 000 koppar i olika färger, former och material finns i dag i 73-åringens samling, som i Sverige tycks sakna motsvarighet.

– Jag har hört om folk som haft 2 000 eller 3 000 i sina samlingar, men aldrig så många som 5 000, säger Kjell-Åke Nordström.

I samband med påskveckan blir det äggkopps-bonanza med stor igenkänningsfaktor i Langska huset i Visby, där Kjell-Åke bjudits in av hemslöjdsföreningen för att ställa ut alla sina äggkoppar under två veckors tid.

Har man 5 000 äggkoppar i en samling kan man ju tro att en enorm kärlek till det lilla kärlet ligger bakom, men i Kjell-Åkes fall var det mer en slump som fick honom att börja samla.

– Det började med att min syrra hade en massa äggkoppar, 300 stycken. Hon skulle flytta och behövde bli av med dem, så jag köpte helt enkelt samlingen av henne.

Kanske var det intresset för att bevara den uppbyggda samlingen som fick Kjell-Åke att ta över den. Efter köpet blev kopparna liggande vilande hemma hos honom en tid.

– Men så tänkte jag, att om jag har 300 äggkoppar, då kan jag väl fortsätta samla.

Och sedan har det rullat på. Många av kopparna har han köpt på loppis för några kronor här och där.

– Många har jag också fått av folk som fått reda på att jag samlar.

Helagotland.se träffar Kjell-Åke Nordström en trappa upp i Langska huset när han förbereder utställningen genom att packa upp kopparna inför vernissagen. I hyllor och på bord står mängder av olika skapelser, som alla har den gemensamma nämnaren att man ska äta ägg ur dem.

– Den allra äldsta här är nog tusen år gammal. Från början var ju äggkoppen en statusmarkör, man ville visa hur rik man var genom att man åt sina ägg på ett lite finare sätt än andra, säger Kjell-Åke Nordström.

Något han lärt sig är att en äggkopp kan se ut precis hur som helst. I samlingen finns en majoritet av äggkoppar i porslin, men också koppar i både plast, keramik, trä, marmor, ståltråd och andra material.

– En del är jättevackra, medans andra är skitfula. Väldigt många är målade och dekorerade på olika sätt.

Hur ser det ut hemma till vardags, har du någon favoritkopp?

– Nej, jag har faktiskt inte alls många framplockade hemma. Jag använder ett gäng om fem-sex koppar som svarvades av en farbror i Etelhem en gång i tiden.

Han har också svårt att peka ut en enda favorit.

– Det går i vågor. Jag kan tycka att en är extra fin nu och om ett tag är det någon helt annan.

Till påsk brukar han dock festa till det hemma och duka upp med ett gäng helt olika koppar när påskmaten ska intas.

Vernissage för utställningen börjar lördag klockan 12 i Langska huset.

Så jobbar vi med nyheter
Dennis Pettersson