Bokköparna samlades när rean inleddes

En del köpte en bok. Andra köpte en hel vagn. Bokreastarten samlar fortfarande alla sorters bokköpare.

26 februari 2020 14:19

Vid Wessman & Pettersson på Adelsgatan gick startskottet klockan sju. På väg in kort tid därefter stötte GA på Bertil Wizén från Slite. Han var redan färdighandlad och fick hjälp ut med bokkasse och rullator.

– Jag har åkt in till stan främst för bokrean och var här vid 06.30. 

Han var nöjd med utbudet.

– Det är så mycket bra och billiga i år.

Sju böcker hade det blivit. Ämnesområdet var givet.

– Jag samlar Gotlandica. 

Inne i butiken var det full aktivitet. Förutom katalogböckerna hade W&P dessutom dukat upp ett bord med egna fyndböcker till priset 20 kronor och de hade förstås en strykande åtgång. 

Bakom en vagn fullastad med böcker, som inte skulle upp på hyllorna som man först kunde tro utan tvärtom hade plockats ner för inköp, återfanns personal från Atheneskolan. De köpte in till skolbiblioteket och böckerna skulle passa åldrar från förskola till nian. Svenskaläraren Åza Löfstedt Carlsson stod och kollade pocketböcker, bland annat av viktskäl. 

– Vi köper gärna pocket. Vi har märkt att eleverna vill ha lätta böcker. 

Till stöd för sina inköp hade skolfolket också önskelistor från eleverna som också fått ringa in böcker i katalogen. 50-talet böcker, minst, räknade Athenefolket med att köpa in.

Bokhandlaren Roland Salemark var förstås på sedvanligt gott humör. Reastarten är fortfarande en höjdare för branschen och i år menade han att utbudet var i rätt klass. 

– Det är ett bra totalutbud. Gotlandican har aldrig haft så stort utbud och med så bra priser. 

Han är dock lite fundersam över hur snabbt böcker numera kommer från förlagen till rean. De färskaste kom ut så sent som under våren i fjol. Den oväntade säljsuccén "Ålevangeliet", finns redan med. Och då har den ännu inte hunnit komma i pocketversioner som är den traditionella gången.

– Den kommer som storpocket i sommar och som vanlig pocket till jul. Unikt, menar Roland Salemark. 

I årets utbud är det ungefär 50/50 mellan skön- och facklitteratur. Men det är betydligt svårare att få tag på fackböcker till rean.

– Vi vill ha mer fack men det finns inte att tillgå, det är en bristsvara. Vi försöker dammsuga men det ges inte ut så mycket fyrfärgstryck längre. Nu är det mycket "öron" (ljudböcker).

Han är också nöjd med att branschen håller på startdagen.

– Ingen tjuvstartar, det här är sista rean där alla kör samtidigt och det är viktigt, annars skulle det bli urvattnat. 

Bokrean pågår till slutet av mars. 

 

Så jobbar vi med nyheter
Lars Schill