Cecilia Levy visar objekt i papper

"Extrakt" heter utställningen som Cecilia Levy visar på GKF Galleri. Hon arbetar med pappersobjekt. Objekt som görs av boksidor och veteklister.

12 maj 2019 09:11

Papperets utseende är en viktig del i skapelsen och inte minst vackra typsnitt, det vill säga de i böckerna tryckta bokstävernas utseende. Materialet medför också att föremålen får allt från det tryckta papperets helt vita färgskala till de med svarta bokstäver när de gamla boksidorna får ett nytt liv.

Hon hade drömmen om att bli konstnär redan som barn.

– Jag har alltid varit kreativ och tyckte om text och bild.

Hon utbildade sig därför för 20-talet år sedan till grafisk designer i Göteborg.

– Min naiva tanke var att det skulle vara som ett hantverk där man jobbade med händerna.

Men det var något år för sent skulle det visa sig. Hon hamnade nämligen mitt i teknikskiftet.

– Vi blev första årskullen som fick jobba med datorer.

Hon började ändå arbeta som grafisk formgivare, som frilans med trycksaker. Bland kunderna fanns konsthantverkare som behövde affischer med mera.

Cecilia Levy, ursprungligen från Nacka, blev kvar i Göteborg i 11 år. Därefter blev det nuvarande hemstaden Sigtuna.

– Jag längtade efter att jobba med händerna och utbildade mig därför till handbokbindare så jag kunde göra egna produkter som anteckningsböcker och fotoalbum.

Pappersprodukterna sålde hon som medlem i ett kooperativ. Dit hörde också ett litet galleri som fick ett återbud. Det skulle visa sig bli den definitiva knuffen in på Cecilia Levys nuvarande handgjorda, skulpturala pappersarbeten.

– Jag sa att jag tar gärna den tiden. Men jag hade ingen aning om vad jag skulle ställa ut men hade nio månader på mig att bestämma mig för något.

Papiermaché hade hon arbetat med och det blev ett steg på vägen. Men:

– Jag ville göra något helt fritt från det jag hållit på med tidigare. Jag valde bokpapper eftersom jag ville lyfta fram texten, papiermaché målas nästan alltid, framhåller Cecilia.

– Jag är väldigt kräsen och vill ha så gamla böcker som möjligt och något med boken måste fånga mitt intresse. Den kan vara ljusskadad, ha hundöron eller ett förlegat språk.

Men det blir bara böcker fram till 1960-talet, därefter är papperskvaliteten för dålig.

Förutom de föremål som visas på denna utställning gör Cecilia Levy även exempelvis skor och stövlar i papper. Vardagsföremål är något av en röd tråd i hennes skapande.

– Men de måste betyda något för mig, vara speciella.

Hon gillar också den långsamma process som pappersarbetet är.

– Jag är inte expressionistiskt lagd, här hinner jag tänka efter och fatta några beslut på vägen. Jag har verkligen hittat mitt material.

Det är första gången hon ställer ut på Gotland. Vernissage är det i dag klockan 11.00 och utställningen pågår sedan till den 5 juni.

Så jobbar vi med nyheter
Lars Schill