De fick lära sig laga italienska "små öron"

Under helgen fylls Visby av italienska dofter och toner under "Primavera Italiana – Italiensk vår". I Wisbygymnasiet fick restaurangelever lära sig laga italiensk mat som sedan gotlänningarna fick smaka.

11 mars 2017 16:18

Ett av många evenemang under Italiensk vår, 10-12 mars, är en matlagningskurs för Wisbygymnasiets elever.

LÄS ÄVEN: Viva Gotland! Helgen då Visby blir italienskt

Maten serverades i skolans restaurang till dem som varit snabba nog att boka bord.

– Platserna gick åt på ett kick. Det finns ett stort intresse för Italien på Gotland, många har varit där på semester och lagar själva italiensk mat, det är ofta den kontakten med Italien man har, säger Lars Nordahl, som sitter i styrelsen i den arrangerande föreningen Italiens vänner och är en av gästerna under den italienska lunchen.

I köket jäktar elever från restaurangskolans första och andra årskurs under ledning av läraren Tomas Lundgren. Där finns också gästkocken Francesco Zabini och Giulia Tenuzzo, båda från föreningen Salento Bici i Apulien, som bjudits in av Italiens vänner. Med deras hjälp lagar och serverar eleverna sina matgäster en trerätters lunch med råvaror från Italien.

Under förmiddagen har eleverna bland annat fått lära sig tillverka färsk pasta kallad orecchiette, som betyder "små öron".

– Det är svårt att forma till dem och sedan tar det tre dagar för pastan att torka, berättar Elias Nordahl.

Klasskamraten Arvid Rasmussen Westin håller med.

– Det är svårt att få ihop degen i början. Den här pastan innehåller inget ägg, bara durumvetemjöl och vatten, inget konstigt, säger han och visar med händerna hur man måste bearbeta degen för att nå rätt resultat.

Francesco Zabini berättar att han är på Gotland enbart för Primavera Italiana.

– Jag är ingen professionell kock, matlagning är min passion, säger han på bruten engelska medan han knådar en lös deg som sedan ska friteras till små bollar, pittule, till desserten som serveras med honung, en fast gelé och en mycket mörk italiensk chokladboll.

– Pittule kan även serveras till grönsaker eller fisk, berättar han.

Vad är det viktigaste i det italienska köket?

– Det viktigaste är råvarorna, kvaliteten, kunskapen, inspiration och fantasi. Men det gäller förstås för all matlagning, säger Francesco Zabini.

Förutom matlagningskursen deltar han och Giulia Tenuzzo även i flera musikarrangemang under helgen.

– We are multitasking people, säger han och skrattar.

Primavera Italiana arrangeras för första gången av föreningen Italiens vänner, som bara har några månader på nacken.

– Det har blivit en bra mycket större evenemang än vi väntat oss, säger Lars Nordahl.

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin