De två väljs in i Svenska Akademien

Eric M Runesson och Jila Mossaed väljs in som nya ledamöter i Svenska Akademien. – I mitt gamla hemland uppskattade man inte mina ord, men i mitt nya land erbjuder man mig nu en av de bästa litterära platserna på grund av mina ord. Det är så glädjande och hedrande, säger Jila Mossaed till TT.

5 oktober 2018 15:00

Efter månader av kris och flera veckor av vad som beskrivits som en ”låst situation” inom Svenska Akademien har man nu valt in två nya ledamöter: Juristen Eric M Runesson och författaren Jila Mossaed.

Runesson efterträder Lotta Lotass på stol 1 och Mossaed tar plats på stol 15, efter Kerstin Ekman. De kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

– Vi har länge haft det önskemålet som nummer ett att välja in en jurist, och det ska inte vara vilken jurist som helst utan en av hög kompetens, säger Anders Olsson till TT.

Han framhåller också Mossaeds produktion som ”fantastiskt fin”.

– Det glädjer oss kolossalt mycket att hon blir en del av Akademien.

Enligt Olsson tackade de nya ledamöterna ja direkt med stor glädje.

– Det är de första frågorna vi har ställt och de svarade ja, ett riktigt rungande ja, säger han.

Invalen är godkända av kung Carl Gustaf, som är Akademiens högste beskyddare.

”Invalet av två nya ledamöter är positivt. Det är min förhoppning att Svenska Akademien därigenom ges möjlighet att fortsätta återuppbygga förtroendet för institutionen och att Akademien nu kan fortsätta sitt viktiga arbete”, säger kungen i ett pressmeddelande.

Det är fortfarande oklart om Akademien tagit något beslut om Katarina Frostensons framtid. Hon har en koppling till den våldtäktsdömde så kallade kulturprofilen och har anklagats för jäv i beslut som rör kulturprofilen och dennes förening. (TT)

Två nya medlemmar

Jila Mossaed: Jila Mossaed föddes 1948 i Irans huvudstad Teheran. Hon kom till Sverige 1986 och elva år senare kom hennes första diktsamling på svenska ”Månen och den eviga kon”. Sedan dess har hon givit ut flera svenska diktsamlingar, senast ”Vad jag saknades här”. Mossaed har belönats med flera litteraturpris och stipendier, däribland Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris och Aftonbladets litteraturpris. Hon har även publicerat ett fleratal diktsamlingar och två romaner på persiska.

Källa: Bokförlaget Lejd

Eric M Runesson: Eric M Runesson föddes 1960. Han har varit ledamot av Advokatsamfundet sedan 1993 och ingår i samfundets huvudstyrelse sedan 2014. År 2000 blev han docent vid Handelshögskolan i Stockholm och har både varit adjungerad professor vid Lunds universitet och vid Stockholms universitet. Runesson har stor erfarenhet av skiljemanna- och medlingsuppdrag och är numera justitieråd i Högsta domstolen.

Källor: Bokförlaget Lejd, Sveriges advokatsamfund och Svenska Akademien.

Så jobbar vi med nyheter
Sara Ullberg Matilda Kvarnström Lantz Erika Josefsson