Musikern, kompositören och barn- och ungdomsmusikproducenten Dan Bornemark gästspelar på Gotland med sin föreställning "Typ". Musikföreställningen riktar sig till högstadieelever, och ska med start i dag på Gotlandsturné.

– Låtarna har funnits i tio år men det är urpremiär för föreställningen, säger Dan Bornemark, och berättar att låtarna bland annat handlar om att våga vara sig själv och att våga sticka ut.

Gullan Bornemark, känd för hundratals barnvisor som "Gubben i lådan" och "Herr Gårman", är Dan Bornemarks mamma. Musiken har han med sig hemifrån, men i "Typ" riktar han in sig på ungdomar snarare än barn. Han berättar att han gått tillbaka till sin egen ungdom och uppväxt för att hitta inspiration till låtarna.

Artikelbild

| Helena Josefsson, sångare.

– Jag måste skriva till mig själv i den åldern. Det fanns mycket känslor. Klimatet på min skola var inte jättekul. Det var en del mobbing och översitteri, men det fanns även överraskande vänskap, berättar Dan Bornemark.

Till sin hjälp har Dan Bornemark Gotlandsmusikens jazzgrupp och brassensemble, sångerskan Helena Josefsson, som tidigare bland annat sjungit med Roxette och Per Gessle, och Solbergaskolans musikklasser. Omkring 40 elever från Solbergaskolan är med i kören som repeterat låtarna under höstterminen.

– Det har varit kul. Dan kom hit i höstas och övade några dagar med oss. Han är flink på att sätta ihop musik, säger Ella Lagethon Spetz, som går i årskurs 8.

En del elever har aldrig tidigare sjungit i kör, medan andra redan har en del körvana. Ella Lagethon Spetz är en av dem som sjungit i kör tidigare, hon har även ett solo i föreställningen på låten "Drömljus".

Artikelbild

| Dan Bornemark, musiker och kompositör.

– Det är roligt att sammanföra så många röster och att det blir sådant brett urval, säger hon.

Även för Gotlandsmusiken är det är roligt samarbete.

– Det är skitroligt. Det är så bra musik så det är jätteroligt att spela, säger Marcus Grufstedt från Gotlandsmusiken som är producent för föreställningen.

"Typ" spelas vid sex tillfällen runt om på Gotland. På torsdag klockan 19.00 i Wisbygymnasiets aula är det en öppen föreställning för allmänheten. Om allt går väl på Gotland utesluter inte Dan Bornemark att även ta skolmusiksatsningen till fastlandet.

– Jag hoppas att den tas emot väl. Man får vara ödmjuk och sprida värme på scen. Har vi tänt ett ljus i publiken har vi kommit i mål, säger han.