Exakt klockan 20.18, det vill säga samma klockslag som arrangerande årtal, drar årets konstnärliga vecka igång den 19 augusti. Nytt för i år är att även tredagarsfestivalen Gotland Art Crime, 23-35 augusti, ingår som ett delprojekt där fokus sätts på deckarförfattare och kriminalhistorier med anknytning till Gotland.

Invigningen av Gotland Art Week sker i Kultudralen, S:t Nicolai ruin, där besökarna bjuds på ett fullmatat program. Konferencier är Jacob Wesley, P4 Gotlands kanalchef, och under invigningen blir det allt från annorlunda herrdans med Sju bröder till premiär för gotlandsboende musikern Merit Hemmingsons nya stycke Rauk och musik av Gotlandsmusiken, Ylva Olsson, Dear Emily, Annika Fehling och Karl-Petters orkester. Därefter sparkar Gotland Art Week igång för fullt.

– Vi har cirka 300 olika evenemang, säger Tobbe Stuhre, som tillträdde som projektledare för veckan strax efter årsskiftet.

Artikelbild

| Delar av förra årets konstvecka.

Under veckan gästas ön av flera tunga musikernamn som exempelvis Sven-Bertil Taube, Krister Dahlström, John Holm band, Göran Fristorp, Staffan Scheja, Johan Stengård och som vanligt ingår även det årliga musikarrangemanget Sme-rock med ett flertal band.

Under veckan får du möta ett flertal gotländska konstnärer som öppnar upp sina ateljéer. Det blir även chans till möten av bland annat street art, japansk salong, art safari, utställningar av gotländska konststudenter och världens längsta konsthall.

– Nära ett trettiotal butiker är inblandade i konsthallen som vi genomför i samarbete med Visby centrum. Genom en tipspromenad lotsas man längst med skyltfönstren i Visby där man får möta gotländsk konst, förklarar Tobbe Stuhre.

Han står bakom många idéer av årets upplaga av kulturveckan som från och med i år står på egna ben, rent ekonomiskt. Med bakgrund som musikfantast och grafiker ser Tobbe Stuhre därför särskilt fram emot utställningen Grafiska avtryck som speglar historiken bakom kända logotyper som gotlänningar och besökare mött under årtionden och givetvis blir det även mycket musik, bland annat ett musikkryss för alla deckarälskare.

Artikelbild

| Han står bakom många idéer av årets upplaga av kulturveckan som från och med i år står på egna ben, rent ekonomiskt.

– Nytt för i år är att veckan även innehåller deckarfestivalen Gotland Art Crime med ett femtontal författare som man bland annat kan boka in en limousinetur med, säger Tobbe Stuhre.

Räkna med en maxad vecka och ett digert programutbud. Allt för att spegla det rika konst- och kulturliv som sprakar runt om på Gotland där deltagarna har anknytning till ön på ett eller annat sätt. En kulturvecka helt i skapandets tecken, med andra ord.