Nu är det klart vilka två amatörkockar som gör upp om titeln "Sveriges mästerkock".

I kvällens program kämpade semifinalisterna Adam Lund, Emma Laiti och Erik Hammar genom två nervkittlande tävlingsmoment.

Kokboksdrömmen

Artikelbild

| Amatörkocken Erik Hammar var först ut att knipa en finalplats, hans motståndare blev Adam Lund. Pressbild.

Först ut var en kokbokstävling, med en twist. Uppgiften bestod av att presentera en tydlig kokboksidé, välja ut ett signaturrecept och tillreda rätten. Twisten bjöd juryn på som samtidigt tillagade maträtten efter de tävlandes recept.

Mischa Billing lagade Emmas älgfilé, Leif Mannerström tog sig an Eriks anka med apelsinsås och Marcus Aujalay tillredde Adams rådjurssadel.

Bäst lyckades Erik Hammar med ett koncept inspirerat av drömresan genom Frankrike – och knep samtidigt den första finalplatsen.

Vegetarisk bönutmaning

I moment två var det vinna eller försvinna. Amatörkockarna Emma och Adam fick en timme på sig att tillreda sitt livs bästa vegetariska rätt utifrån ett skafferi fullproppat av baljväxter.

Båda satsade på kikärtsbiffar och efter en tårfylld bedömning blev det klart att Adam fixade bönutmaningen bäst.

Jag är jättestolt över min prestation och lärt mig jättemycket, säger Emma Laiti som fick lämna kvällens avsnitt.

Nästa vecka tävlar Adam Lund och Erik Hammar om vem som vinner "Sveriges mästerkock".