Firar fem år med schlagerstjärna

Välgörenhetskonserten ”Let u hjelpe” firar fem år med och slår på stora trumman både i att flytta konserten till Wisby Strand och bjuda in schlagertungviktaren Arja Saijonmaa till kvällen den nionde december. Konserten blir minst sagt mångfacetterad i julsånger, dans och filmer från arbetet i Tukums, Lettland.

16 oktober 2018 07:43

Till jubileet ville arrangörsgruppen, bestående av bland andra Fredrik Emdén och upphovskvinnorna Carina och Charlotte Österholm, göra någonting extra och valde att både byta upp sig till en större lokal samt boka en större artist.

– Vi ville ha med henne redan förra året men då var hon upptagen med en jubileumskonsert för Finlands självständighet. Hon har också ett väldigt starkt samhällsengagemang så hon tackade ja utan tvekan. För att fira tog vi beslutet att även flytta konserten från Domkyrkan till Wisby Strand speciellt när vi får hit en så stor artist, säger Fredrik Emdén.

Pengarna från konserten går oavkortat till Zante cricecenter i staden Tukums i västra Lettland, ett land med stora ekonomiska skillnader mellan fattiga och rik.

– Centret är en plats dit fattiga barn och ungdomar kan söka sig när de behöver komma bort hemifrån. Det kan handla om missbrukande föräldrar eller att de blivit utsatta för sexuella övergrepp. I vissa fall kan det även handla om att föräldrarna har åkt iväg på jobb och övergivit dem, säger Fredrik Emdén.

Verksamheten består i att ge barnen upplevelser de annars inte fått möjlighet till och stöd i sin situation.

– Genom vårt bidrag har de kunnat anställa en kurator men också fått pengar till utflykter.

Med konserten vill de beröra publiken med dans och med musik.

– Det blir en kväll med mycket känslor i form av både musik och dans tillsammans med filmer om arbetet som gjorts där. Vi vill att publiken ska känna att de har bidragit och gjort skillnad.

Förutom julsånger och hits från Arja Saijonmaa, bjuder kvällen även på dans från ”Let u hjelpe”-veteranen Albin Österholm och gotländska sing and songwritern Vera Kebbe.

– Som man kanske märker på namnet så är han Carinas son och en otroligt duktig dansare. Han dansar väldigt suggestivt som i kombination med musiken förstärker känslan. Vera Kebbe är en väldigt bra gotländsk artist som har varit med innan och har ett stort engagemang. Hon bidrar med några låtar från sin nya skiva som passar perfekt med resten av konserten, säger Fredrick Emdén.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa