Matilda Jonsson, 23 år och uppväxt i Hamra, har siktet inställt på en karriär som popartist. Efter två år på en songwriter-utbildning i Boston på USA:s östkust valde hon i våras att hoppa av och flytta tvärs över landet till änglarnas stad Los Angeles på västkusten för att istället själv bygga upp sitt varumärke på allvar.

– Det är ju lite av drömmen att kunna hålla på med musik i USA, kontakterna är den största delen. Många av dem jag pluggat med är helt i världsklass, men de har inte har blivit upptäckta än, och det är dem man får jobba tillsammans med, berättar Matilda Jonsson när Helagotland.se träffar henne i Visby.

Allt fler av hennes musikvänner sökte sig till LA, och då gick hon samma väg. Nu är hon hemma några veckor i Sverige och efter nyår åker hon tillbaka till USA. I Los Angeles bor hon tillsammans med två kompisar i ett hus, och hon har också köpt sin första bil nyligen, för att kunna ta sig fram i staden.

Artikelbild

| Matilda Jonsson gör karriär i USA men är nu hemma på Gotland.

Här hittar du Matildas kanal på Spotify!

Hennes musik definierar Matilda Jonsson som ett känslomässigt artisteri med ganska mörkt tema, ballader med inslag av elektronisk pop.

– Jag började med ett ganska dåligt självförtroende inom musiken, men genom att jag varit i USA så känner jag att jag byggt upp något som känns äkta. Jag hade inte fortsatt med det jag gör om jag inte visste att jag hade något unikt, säger hon.

På Spotify hittar man henne under artistnamnet "Matilda".

Artikelbild

| Matilda Jonsson gör karriär i USA men är nu hemma på Gotland.

– Det lutar åt att jag bara ska kalla mig Matilda, och inte ha något annat artistnamn. Det är det jag identifierar mig med, även om många andra artister bär det namnet.

Efter hennes tid i LA har hon nu samlat på sig mycket material som väntar på att få se dagens ljus, och i början av 2018 släpper hon låtarna till sin första EP på streamingtjänsterna. Målet är att också få skivan utgiven fysiskt. Tidigare har hon släppt två singlar.

Artikelbild

| Matilda Jonsson gör karriär i USA men är nu hemma på Gotland.

Vägen till en stark musikkarriär handlar i det dagliga om att bygga upp en fan-base på sociala medier och släppa låtar som får många streams och blir virala. Många av hennes vänner i USA har lyckats med det, berättar hon.

– Innan man får kontakt med förlag eller skivbolag måste man kämpa själv, och det är tufft att ta sig in i industrin. Det är svårt, men det är bara att fortsätta. Man sitter som sin egen "social manager" och "booking agent" och ringer runt.

Artikelbild

| Matilda Jonssons pappa är fågelmålaren Lars Jonsson.

LYSSNA OCH SE: Matilda Jonsson med "Far from the light" (youtube)

För att ha råd med brödfödan deltar hon som låtskrivare i olika studios, där man tillsammans med andra arbetar med att skriva låtar.

– Jag försöker boka fem-sex sådana sessions i veckan. Ibland går det jättedåligt och ibland går det jättebra.

Hennes mål på sikt är att helt kunna försörja sig på låtskrivandet och att uppträda live inför publik.

Matildas pappa är fågelmålaren Lars Jonsson, som tillsammans med Matildas mamma bor i Hamra.

– Pappa har varit en jättestor förebild. Det är nog inte många föräldrar som skulle uppmuntra sitt barn till att jobba med musik, utan snarare ställt sig frågan om man kan försörja sig på det. Men han har verkligen menat att jag ska göra det jag älskar, och fortsätta med det.

Matilda menar också att hon ärvt flera egenskaper från sin far – dock inte intresset för fåglar.

– Jag är också perfektionist, och väldigt artistisk och känslomässig av mig. Men fåglarna står han för, där har jag inte samma glöd, säger hon med ett skratt.

Trots sin vardag på andra sidan jordklotet nu är hennes relation till Gotland ändå väldigt stark.

– Gotland kommer alltid vara en stor del av mig. Jag ska försöka ha lite spelningar här nästa sommar, och i och med att familjen finns här vet jag att jag alltid kan komma hem och känna mig hemma.