Från scenen till ståupp-katedern

Blir det knäpptyst när du drar vitsar? Humorklubben Gotland Comedy har lösningen. I höst startar man en ståuppskola på Pensionat Holmhällar.

10 maj 2019 14:49

Ståuppskola är förstås att ta i. Den som anmäler sig till kursen lämnar inte pensionatet med ett diplom, men kanske med en bättre förståelse för hur man lyckas som komiker.

Ståupparen och Gotland Comedy-grundaren Johan Seige väljer en annan beteckning för konceptet: Retreat.

– Inspirationen kommer från liknande låtskrivar- och musikläger jag varit på. Att skärma av sig från resten av världen med andra kreativa människor på en mysig plats är till att börja med väldigt trevligt. Men dessutom hinner man utvecklas mycket på kort tid när man gör så här, säger han.

Lägret, som välkomnar både nybörjare och rutinerade komiker, börjar 20 september och pågår under tre dagar.

Kursledare är stand up-pionjären Thomas Oredsson, känd bland annat från ”Snacka om nyheter” och ”Släng dig i brunnen”. Deltagarna får chansen att skriva skämt tillsammans, framföra dem i grupp och analysera vad som funkar och inte i skarpt läge.

Humor framställs ibland som en medfödd begåvning; antingen är man rolig, eller så är man det inte.

– Den där diskussionen kommer alltid. Visst finns det naturbegåvningar, personer som har förmågan att berätta enkla vardagshistorier hemma runt middagsbordet – och det blir jäkligt kul utan att han eller hon behöver anstränga sig. Men det är en sak att få skratt vid middagsbordet, och en annan att klicka med en publik. Därför kommer retreatet att handla mycket om scennärvaro och enkla saker man behöver tänka på. Mikteknik till exempel. Det finns inget värre än komiker som inte kan hantera en mikrofon. Och sånt kan man träna på, oavsett vilka förutsättningar man har, säger Johan Seige.

Han hoppas att lägret ska bidra till en mer livaktig humorscen på Gotland. Gotland Comedy grundades för drygt ett år sedan med den uttalade ambitionen att erbjuda scenplats åt såväl etablerade ståuppare som ”rookies”, som Seige kallar dem.

– Det har inte varit så lätt att få vanliga gotlänningar att våga ta steget in i strålkastarljuset. Det är den andra anledningen till att vi startar retreatet: Vi behöver fler komiker på ön. Det här är ett sätt att få in fler namn i rotationen.

Blir lägret en engångsföreteelse eller kommer det att återvända?

– Vårt mål är det ska arrangeras åtminstone en gång om året framöver.

Nästa ordinarie klubbkväll på Brygghuset i Visby äger rum 30 maj, då scenen intas av Zinat Pirzadeh, bekant bland annat som sommarpratare i Sveriges Radio och från filmen ”Se upp för dårarna”.

Så jobbar vi med nyheter
Edvin Högdal