Gotländsk bäver mitt i stockholmsk lyx

Prestigetidningen DI Weekend publicerar ett stort uppslaget hemma hos-reportage där en direktör i pr-branschen visar upp sitt lyxiga boende. Skulpturer i trä från en gotländsk bäverdamm pryder en fönsternisch – men det materialet måste väl vara rena påhittet, eller?

13 april 2019 19:00

Di weekend är Dagens industris helgmagasin. De skriver om samhället och näringslivets toppar i eleganta reportage och många visar upp sina imponerande hem i tidningen. I helgens nummer visar Hans Hjelmqvist, vd för pr-byrån Grand relations upp sin etagelägenhet i en ombyggd industrilokal i Stockholm.

I ett fönster står en skulpturgrupp som för tankarna till horn eller tänder som pekar uppåt. "Träskulpturerna i fönstret, där virket är från en gotländsk bäverdamm, är skapade av konstnären Julia Gamborg Nielsen".

– Jag skrattade så att jag höll på att dö när jag läste det där, säger Pia Hederstedt, som jobbar vid Studieförbundet vuxenskolan Gotland.

Och nej, det finns självklart inga bäverdammar på Gotland då djurarten bäver inte finns på ön.

Spekulationer på sociala medier krestsade kring att det kanske rör sig om elfenbensskulpturer eller föremål i noshörningshorn.

LÄS MER: Bäver orsakade strömavbrott

När GT når upphovspersonen bakom verken så är hon i Milano och på väg mot Vietnam.

– Nej gud, jag är världens djurvän. Jag skulle aldrig använda mig av sådana material. Jag är inne på det ekologiska och försöker ofta att hitta material ute i naturen, säger Julia Gamborg Nielsen.

Har du hittat en bäverdamm på Gotland?

– Nej. Det är klart jag inte har. De verken är gjorda av björk från en bäverdamm på Torö utanför Nynäshamn. Jag är på Gotland ibland och färjan passerar Torö, där det finns bäver. Stammen har hämtat sig där och det är jättekul förstås. Nu är det ju så att jag inte alltid säljer mina verk direkt till kund, det kan ju vara ett galleri eller ett företag som har rört till det lite här, säger Julia Gamborg Nielsen.

Hur det nu än är med den saken, så konstaterar Pia Hederstedt att det säger något om hur starkt Gotlands varumärke har blivit i vissa kretsar.

– Jag tycker det är fascinerande. Det är något som vi på Gotland borde kunna ta vara på ännu mer, samtidigt som det finns en risk att det också urholkar. Just detta blir inte seriöst. Gotland har många fantastiska konstnärer som jobbar med äkta gotländska material. Konstverket i fråga är fint, det är inte det som det handlar om säger Pia Hederstedt.

LÄS MER: Glupsk bäver lever farligt

I Sverige dödas de sista ursprungliga bävrarna 1871, men sedan bävrar från Norge planterats in återhämtade sig stammen. Den återkomsten och en hel del annat djurliv har skildrats i en fotoutställning på Fornsalen som pågått under vintern. Men närmare än så är det svårt att komma en bäver på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter
Linus Ehn

Ämnen du kan följa