Gotländska i nytt samarbete med kändisproducenter

Clara Klingenström är mitt i arbetet med att spela in sin första EP och under våren väntas en debutsingel från gotländskan, som nu har lämnat singer-songwriter-stilen bakom sig. ”Jag bestämde mig för att köra min grej och strunta i vad andra tycker”, säger hon.

11 januari 2019 21:22

Redan som nioåring skrev Clara Klingenström egen musik och stod på scen i bland annat Tiljans talanger.

– Jag har skrivit låtar sedan jag var jätteliten. Då var piano min grej och i 14-15-årsåldern började jag spela gitarr, säger hon.

Efter det deltog hon i ännu fler musiktävlingar – Tiljans, Idol, Imagine Sweden för att nämna några. Det gick väldigt bra och hon prisades flera gånger.

– Jag har tävlat jättemycket, men egentligen är jag helt emot att man ska tävla i musik, säger hon och konstaterar:

– Då ser man andra som konkurrenter och det är fel.

GA träffar Clara Klingenström på ett kafé i Visby. Hon har precis varit hemma hos sin mamma i Vibble där hon firat jul och nyår. Under hösten har hon turnerat genom Sverige och nu är hon mitt i slutskedet av att spela in sin kommande EP tillsammans med Tobias Fröberg på Gotland och Mattias Glavå (som producerat bland annat Hellströms ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”) i Göteborg. Planen är att ge ut två singlar samt EP:n under våren, men något släppdatum är ännu inte spikat.

När Clara Klingenström skriver utgår hon oftast från den mörkare sidan av kärlek på ett mycket ärligt sätt.

– Jag är en sån som lätt går och blir kär. Och sedan tar det slut och då skriver jag musik om det, säger hon.

Under ett halvår pluggade hon engelska i USA för att utvecklas inom låtskrivandet. Men strax efter studierna gick hon helt över till att skriva på svenska. Känslobeskrivningarna blir mer äkta då, anser hon.

– I mina låtar är det fokus på texterna och då ligger det mycket närmre att skriva på sitt modersmål, säger hon.

Och det är också de uppriktiga texterna som ger mest respons från fansen, som säger att de känner igen sig i raderna.

– Det får mig att bli självsäker. Ibland kan man känna sig konstig, men sedan förstår man att vi människor är ganska lika och känner ungefär samma saker, säger hon.

En av singlarna som släpps i vår är ”Ensam i en stad”, en låt som Clara Klingenström framförde under den stora #Metoo-manifestationen på Sergels torg i Stockholm i oktober 2017.

– Det var häftigt. Jag ville vara med eftersom musikbranschen inte alls är jämställd utan väldigt mansdominerad, säger hon.

Under många år har hon dykt upp på gotländska scener, ofta i sällskap av sin gitarr, som singer-songwriter. Men det är ett spår som hon har lämnat nu och gått över till indiepopen.

– Jag har alltid vetat att jag ska hålla på med musik, men det var för ett år sedan som jag hittade min väg och var i musikbranschen jag ska vara, säger hon.

Det var efter en tung period då Clara Klingenström mådde väldigt dåligt psykiskt som hon kom till insikten om att hon inte ska låta andra styra.

– Jag bestämde mig för att köra min grej och strunta i vad andra tycker. Jag har alltid velat göra andra nöjda både när det gäller musiken och privat, säger hon.

Efter att beslutet var fattat har hon sett till att omge sig med ”rätt människor” säger hon och därefter har det inte alls varit svårt att hålla sig till sitt motto.

Clara Klingenström

Ålder: 23

Bor: Stockholm, men uppvuxen på Gotland.

Bakgrund: Tävlat i Imagine Sweden flera gånger, där hon 2015 blev en av sju pristagare. Flerfaldig vinnare av Tiljans talanger och fick 2011 ta emot ­tävlingens vandringspris. Nominerades till Region Gotlands kulturpris 2018. Har precis avslutat sin Sverigeturné.

Aktuell: Spelar in sin debut-EP tillsammans med bland andra Mattias Glavå och Tobias Fröberg.

Så jobbar vi med nyheter
Eleonor Svensson