Gotlandsmusiken låter sig inte tystas

Gotlandsmusikens musiker tröttnade på att rulla tummar i coronatider. Inom kort börjar man livesända konserter på Helagotland.se.

26 mars 2020 15:00

Vägen ur krisen

Gotlandsmusiken är en av många kulturarrangörer som drabbats hårt av den pågående coronakrisen. En lång rad av länsinstitutionens konserter, både små och stora, har fått ställas in till följd av det svåra läget. Gotlandsmusiken omfattas av det krispaket som regionen presenterade i dagarna, så ekonomiskt är det än så länge ingen fara å färde. 

 

Men att ha fem ensembler som sitter sysslolösa i en replokal i Vibble kan vara nog så deprimerande. Till slut fick Dag Franzén, general för Gotlandsmusiken, nog av att stirra ned i en tom konsertkalender. 

– Musiker måste få komma ut och spela för en publik. Annars stannar de i sin utveckling. Så vi bestämde oss: Situationen i dag är förfärlig, men det ska inte sätta stopp för musiken. Vi måste göra något för att hålla liv i den, för vår egen skull och för publikens, säger han.

Under ett möte i veckan beslutade man sig för att satsa på streamade konserter. "Vibble sessions" har man valt att kalla projektet, som enligt planen ska sjösättas fredag nästa vecka.

– Allting är fortfarande så nytt, så detaljerna får jag återkomma till. Men vi tänker oss en sändning i veckan på 60 minuter fram till midsommar. Programmet kan variera rejält. Ibland handlar det om en uppsättning musiker eller en musiker i en hel timme, ibland kommer flera att avlösa varandra under sändningen. Vi använder oss av våra fasta musiker, men även frilansare, säger Dag Franzén. 

Konserterna i Vibble kommer att filmas av en professionell kameraman med tre kameror, utan publik i lokalen.

– Det här måste kännas som en proffsig produktion. Annars kommer folk att sluta titta efter första gången, och då är det ju ingen vits med att sända, säger musikgeneralen. 

 

Gotlandsmusiken är inte först med idén. Ett flertal konserthus och musiker världen över har redan lanserat liknande strömningsprojekt. Rockikonen Neil Young gör till exempel sin planerade vårturné inför en kamera i hemmet.    

Gotlandsmusikens sändningar kommer att finnas tillgängliga kostnadsfritt på Helagotland.se under hela perioden.  

– I dessa tider är vi i behov av saker som sprider glädje, och jag är tacksam över det här fina initiativet av Gotlandsmusiken. För oss är det självklart att streama detta på Helagotland.se så att så många som möjligt kan ta del av programmet, säger Mats Pettersson, redaktionschef på Helagotland.se.

Så jobbar vi med nyheter
Edvin Högdal