Gotlänningens låt kan diskas från Melodifestivalen

Gotlänningen Danne Attlerud har skrivit Kamferdrops låt som ska framföras i Karlstad i kväll. Nu skriver Aftonbladet att den funnits på nätet i över åtta – och att SVT utreder ett eventuellt regelbrott.

3 februari 2018 13:01

På lördagskvällen ska artisten Kamferdrops tävla i Melodifestivalen med låten "Solen lever kvar hos dig" som gotlänningen Danne Attlerud varit med och skrivit. Nu skriver Aftonbladet att låten funnits på internet under minst åtta år. Artisten Jonny Fagerman ska ha släppt låten My Space och Youtube under titeln "Solen lever kvar".

För att en låt ska få tävla i Melodifestivalen måste låten aldrig ha getts ut tidigare. Låten får heller inte ha funnits tillgänlig på nätet, ha släppts på skiva eller framförts i offentliga sammanhang. Aftonbladet har varit i kontakt med Jonny Fagerman och han bekräfter för dem att han sjungit låten och spelat den i samband med framträdanden som trubadur.

– Jag spelade in den som en demo för länge sedan eftersom jag eventuellt skulle haft med den på en skiva, men det blev aldrig av, säger Jonny Fagerman till Aftonbladet.

Christer Björkman, artist- och tävlingsansvarig för Melodifestivalen, bekräftar för Aftonbladet att man utreder om låten funnits på nätet och hur den har spridits.

– Jag måste kolla omständigheterna exakt så som ni har gjort och prata med upphovsmännen, försöka få tag på honom (Jonny Fagerman) också och komma fram till en åtgärd. Det beror lite på skuldfrågan och avsikten. Har de (textförfattarna) någon inblandning, om en tredje person gjort det här är det han som gjort felet, säger Christer Björkman till Aftonbladet.

Aftonbladet: Är det en diskvalificering om låtskrivarna har medverkat i det här?

– Finns det en skuld inom laget som de varit medvetna om kan det vara läge för diskning, men jag har svårt att se det om det är en tredje part som står för felet. Då är de faktiskt helt ovetande. Det finns gråzoner här, säger Christer Björkman.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid