Hans plåtande tog fart på Folkan

Jerker Andersson är fotograf och arbetar i olika fototekniker, digitalt och analogt. Hans fotograferande tog fart på allvar efter en kurs på Folkhögskolan i Hemse.

6 oktober 2018 15:30

I sin utställning "Phone Diary" på Galleri Gotland visar Jerker Andersson endast bilder tagna med smartphone. Han har satt ihop dessa i små motivgrupper. Det handlar om allt från naturbilder till närgånget fotograferade av mönster i asfalt.

– Jag vistas mycket i skogen så det blir mycket naturbilder. Och en del "barnsliga" bilder. Jag får tillbaka barnets blick, det handlar om lite "asfaltsarkeologi".

Det kan också vara en kamel i Mölndal och 128 bilder av gåsymbolen hopsatta till filmen "Phone Walk".

– När jag jobbar som uppdragsfotograf ska jag leverera en viss typ av bilder, här kan jag komma tillbaka till lusten att se igen.

De utställda bilderna håller, med något undantag, småformat.

– De ska vara som en mobiltelefonbild.

Han konstaterar att vi lever med ett enormt flöde av bilder som vi ofta betraktar på skärm. I dag är smartphones världens vanligaste kamera, i dagsläget finns cirka en miljard sådana spridda över klotet.

Jerker Andersson är uppväxt i Falkenberg men numera Göteborgsbaserad där han är verksam som fotograf med många olika intriktningar. Hans fotointresse kom i gång tidigt. Fadern plåtade och hans äldre bror drog in honom i fotoklubbens mörkrum i Falkenberg.

– Jag var 13-14 år, fick känna på doften från framkallningsvätskorna.

Sen rullade det på. Han plåtade lite med Kodaks välspridda Instamatic-kamera, hade foto som fritt valt arbete i skolan och pryade på Hallands Nyheter.

Jerker Andersson har ingen direkt Gotlandsanknytning men en längre vistelse här anger han dock som den definitiva starten för hans seriösa fotograferande.

– 1987-88 gick jag fotolinjen vid Folkhögskolan i Hemse. Där började det.

Trots att han arbetat och arbetar med skilda tekniker och kameror så är Jerker Andersson inte någon teknikfreak.

– Kameran i sig är ointressant, bara det fungerar. Foto är en ganska ung uttrycksform och det går att kombinera fotohistoria och dagens teknik. Jag jobbar med undervisning nu, det är väldigt roligt att se vad som kommer att hända.

Jerker Andersson kommer definitivt att fortsätta fotografera.

– Jag kommer aldrig att sluta fotografera, jag kan inte låta bli att gestalta. Jag gör egna grejer vid sidan om, utställningen är en sådan. Nu plåtar jag E6:an genom Halland.

"Photo Diary" har vernissage i dag och visas till den 28 oktober.

Jerker Andersson

Verksam som fotograf och frilans i Göteborg. Utbildad på Fotohögskolan i Göteborg 1989-93 och fotolinjen vid Folkhögskolan i Hemse 1987-88.

Arbetar med reportage, porträtt, håller i workshops, föreläser och undervisar i fotografi. Gör egna arbeten med fokus på samtidsdokumentationer som visas i utställningar och böcker.

Har samtidigt som "Photo Diary" i Visby en utställning på Eksjö museum.

Så jobbar vi med nyheter
Lars Schill

Ämnen du kan följa