Här är alla vinnarna på Rockskallen Music Awards

Under lördagskvällen hyllades det gotländska musiklivet på Wisby Strand. Här är alla som tog hem priserna!

17 mars 2018 22:30

Årets uppstickare

Pelle Jansson

Juryns motivering: Under Roxys paraply fungerande han i åratal som en motor för öns musikliv. När de gick skilda vägar gjorde han slag i saken och blev sin egen. Nu driver han en klubb som satsar på både lokala och internationella akter. Pelle Jansson är en musikentreprenör i ordets allra bästa bemärkelse.

Årets wow

Slite Cement

Juryns motivering: Inget gotländskt band är lika mytomspunnet som Slite Cement. Och det såg länge ut som att deras första och sista skiva endast skulle vara en angelägenhet för de lyckliga få som lyckats komma över en piratkopierad kassett. Men 40 år senare, med hjälp av ett hängivet tyskt skivbolag, släpptes skivan. Och den var lika fantastiskt som alla sagt.

Årets liveakt

Gotlandic Pink Floyd Show

Juryns motivering: I flera år har Pink Floyd-entusiasterna i Safari bjudit på en tributeshow för att hylla sina idoler. 2017 fyllde de kappsäcken med en maffig ljusshow och en väsentligt större kostym och flyttade från Björklunda till Visby, där över 2 000 i publiken fick uppleva Galgberget som de aldrig sett - eller hört - det förut.

Årets doldis

Örjan Klintberg

Juryns motivering: Han står ofta på scenen. Men ännu oftare är han den som får musikarrangemangen att hända. Musikförläggaren, arrangören och musikern Örjan Klintberg firade förra året 20 år med Björn Persson Bluesband, 21 år med Bluesfestivalen i Hide och 25 år med Jazzklubben. Rockskallen håller tummarna för många jubileer till.

Folkets pris

Alma Emilsson

Juryns motivering: Hon är musiker, men sällan den som står längst fram på scenen. Kompositören, körledaren och kyrkomusikern Alma Emilsson bidrar till sprida musik och musikalitet för åtskilliga gotlänningar – och bidrar till att förnya och modernisera bilden av vad en kantor ska vara.

Årets Hederspris

Rockskallens hederspris 2017 tilldelas Tobbe Wallström och Fredrik Magnusson

Juryns motivering: Engagemang, driv, intresse och ett sjuhelsikes jävlaranamma krävs för att driva en musikfest från idé till storslagna konserter med flera tusen besökare genom åren. Att mer eller mindre ideellt lägga sin tid på att bygga ett varumärke som blir känt långt utanför öns gränser, är en insats inte bara för publiken och musikerna utan också för Gotland. Det är också grunden för att vi nu tar Rockskallen in i framtiden.

Rockskallen 2017

Vinnarna av Rockskallen är King Kong.

De är på många sätt den musikaliska motor som får det gotländska musikhjulet att snurra. Med ett aldrig sinande engagemang spelar de allt och lite till och med förbluffande självklarhet tar de sig an all sorts musik och gör den till sin egen. Detta kollektiv är så överjordiskt musikaliska att de kan få vad som helst att svänga.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid