Icona Pop i fokus: "Gråtkalas"

Icona Pop turnerar jorden runt. På hemmaplan är dock duon relativt anonym - det hoppas de att "Så mycket bättre" ska ändra på.

Det var dags för svenska folket att få lära känna oss lite, säger Aino Jawo.

1 december 2017 09:48

Popduon Icona Pop, bestående av Aino Jawo och Caroline Hjelt, fick ett jättegenombrott 2012 med sin andra singel "I love it" ? den toppade till exempel Englandslistan och i USA har den sålt fyra gånger platina.

Sedan dess har Icona Pop turnerat runt i världen med artister som Miley Cyrus, Katy Perry och One Direction. Den svenska marknaden har inte direkt varit högsta prioritet.

Just därför kändes "Så mycket bättre" som en bra idé.

Vi har fått det här erbjudandet förut men den här gången var det liksom läge. För första gången på sju år så hade vi bestämt oss för att komma och hem och skriva en platta, så vi var i Sverige och tyckte att det skulle vara jättekul att få göra något som visar vilka vi är, säger Caroline Hjelt.

Mer nervöst

Att vara med i programmet var mer nervöst än vad de hade trott. Inte minst eftersom de skulle tolka de andra artisternas musik.

Vi kom dit och var lite så här "vi har kört på många stora scener", men det är verkligen en helt annan grej att köra inför tio personer där allt hörs, säger Aino Jawo.

Den här veckan, då det sista ordinarie avsnittet sänds, slipper de dock det. Det har nämligen blivit dags för Icona Pops dag på pensionat Grå Gåsen.

"Riva upp sår"

Men att stå i centrum var inte heller lätt.

Det var nog det mest jobbiga. Att prata om sig själv och allt man har gått igenom och så ska folk sitta och fråga en saker. Jag trodde inte att det skulle vara så jobbigt men så börjar man riva upp lite gamla sår och det blir gråtkalas. Det var mer känslomässigt än jag trodde men det var också det som gjorde att vi kom nära varandra, säger Aino Jawo.

Att lyssna på de andras tolkningar var däremot en njutning.

Nästan lite överväldigande. Man sitter där och tänker "hur ska jag kunna hantera det här?". Man blir rörd och upprymd, säger Caroline Hjelt.

"Så mycket bättre" sänds i TV4 på lördag klockan 20.00.

Fakta: Årets deltagare

Eric Saade

Slog igenom 2010 med Melodifestivalen-låten "Manboy". Året efter vann han tävlingen med "Popular", som han sedan kom trea med i Eurovision Song Contest.

Sabina Ddumba

Belönades 2016 med en Grammis och ett P3 Guldpris för årets nykomling. Hennes största hit är "Not too young", som har spelats över 39 miljoner gånger på Spotify.

Anders Wendin

Mest känd som Moneybrother som fick sin första solohit 2003 med "Reconsider me". Har sedan dess släppt fem album varav det senaste, "Dom ska få se vem dom roar sig med" kom ut under hans riktiga namn 2014.

Kikki Danielsson

Folkkär artist som blandar schlager med country. Hon har medverkat i Melodifestivalen nio gånger och två gånger i Eurovision Song Contest och har hits som "Bra vibrationer", "Papaya coconut" och "Dag efter dag" i bagaget.

Tomas Andersson Wij

Singer-songwriter som sedan 1998 har släppt nio album. Har även jobbat som skribent och redaktör. Fick stor uppmärksamhet 2007 när han uppträdde i Melodifestivalens final med en tolkning av Carolas "Evighet".

Icona Pop

Duon som består av Aino Jawo och Caroline Hjelt slog igenom 2012 med låten "I love it", som de sålt platina med i USA. Har sedan dess turnerat internationellt och blivit stora i bland annat USA.

Uno Svenningsson

Artist och låtskrivare som slog igenom med bandet Freda' i mitten av 1990-talet. Solodebuterade 1994 och fick i samband med det en jättehit med singeln "Under ytan". Har medverkat i Melodifestivalen två gånger.

Så jobbar vi med nyheter
Linus Brännström/TT