Ida Andersson tillbaka med ett rockigare sound

Snart spelar Ida Andersson Band in sin andra skiva – men först ska man hinna med en bluesafton på Munken under mellandagarna.

25 december 2017 14:00

För ett år sedan släppte den gotländska bluesrockssextetten Ida Andersson Band sin debutplatta, “Funk ‘n’ Blues”. I februari ger man sig in i Capstan Studios i Nacka.

David Stiby, som driver studion, var involverad när förra skivan spelades in med – men inte i samma utsträckning som nu.

– Det som är annorlunda är att vi kommer att använda hela studion. Förra gången kom han till ön med en portabel rullbandare, säger Ida Andersson Jupiter, bandets sångare och frontfigur.

Ida Andersson Band har tio färska låtar på gång. Blues- och funkinfluenserna finns så klart kvar, men bandet rör sig samtidigt i en ny riktning.

– Jag skulle säga att de här låtarna är lite rockigare än det vi gjort tidigare. Det var egentligen inte planerat, det bara blev så. Det beror nog delvis på att vi jobbar på ett lite annorlunda sätt. Förut brukade jag komma med en färdig text eller melodi, men nu har samtliga medlemmar varit mer delaktiga i processen.

En annan betydande skillnad jämfört med förra plattan är att Ida Andersson Jupiter numera skriver på svenska.

– Det har varit utmanande, men Robin (Christopher-Robin Maurin, gitarristen, reds anm) och de andra har peppat mig.

Ja, rent textmässigt – vad handlar den nya skivan om?

– Det är inte så att det finns något övergripande tema eller så. Fortfarande skriver jag om saker och livsåskådningar som jag blir arg på, säger Ida Andersson Jupiter.

På fredag kliver man dessutom upp på Munkens scen tillsammans med Björn Persson Bluesband för lite mellandagsblues.

– Vi gjorde det i fjol med, och då var det fullsmockat. Det var så himla roligt tyckte alla i mitt band, så vi hörde av oss till Björn Persson och frågade om han och gubbarna ville köra en gång till. Björns band tvekade inte en sekund och när vi sedan pratade med Lenta på Munkkällaren var han eld och lågor direkt, säger Ida Andersson Jupiter.

En och annan låt från det kommande albumet kommer givetvis att höras under konserten.

– Ja, vi måste spela dem så mycket möjligt nu. Vi ska ju snart in i studion, och vi spelar in allt live då – så det måste sitta perfekt till dess, säger Ida Andersson Jupiter.

I dagsläget är det inte bestämt när skivan släpps.

Utöver Ida Andersson Jupiter och Christopher-Robin Maurin består Ida Andersson Band av Edvin Holm, Johan Larsson, Albin Linder, Fia Nordström.

Så jobbar vi med nyheter