Under årets Skaparfestival, har arrangörerna valt att gå ifrån hantverksmarknaden och istället satsa fullt ut på föreläsningar, workshops och utställningar.

– Det är sjätte året och då känns det som att man vill ta ett nytt tag på evenemanget så att det fortsätter att vara spännande. Tanken är att vi vill ha ett helhetsgrepp kring en hållbar vardag. Det handlar inte bara om skapande som sådant utan vi vill gärna sätta det i ett sammanhang, säger Erika Åberg, som är projektledare för Skaparfestivalen, vilken anordnas av Röda Korset, Gotlands folkhögskola och Studieförbundet Vuxenskolan.

På skaparfestivalen ska kreativitet och folkbildning gå hand i hand.

Artikelbild

| Det gotländska klädmärket Basta, som satsar på närproducerat och hållbart mode, kommer att finnas på plats.

– Vår förhoppning är att man ska känna sig både informerad och inspirerad en sån här dag, säger Erika Åberg.

Ett av de områden som hamnar i fokus under dagen är hållbart mode både när det gäller nyproduktion och återbruk. Flera småskaliga kläd- och designföretag är inbjudna, som exempelvis den gotländska ulldesigntrion i Basta och Jernvirke som tillverkar kläder i naturmaterial. Dessutom finns Kerstin Neumüller på plats för att berätta om sin affärsidé med jeansbutiken Second sunrise. Hon har även författat boken "Lappat och lagat".

Flera lokala textilföreningar delar med sig av sin kunskap under festivaldagen. Besökare kan till exempel ta med sig sin trasiga gamla trasmatta, så kommer Gotlands vävare att kunna hjälpa till med lagningen. Och om man har med sig sina favoritjeans så kommer broderiakademien och Textil Gotland att vara behjälpliga.

– Öns bästa proffslagare kommer att finnas på plats, så det finns möjlighet att ta med sig saker. Man kan få dem fixade och samtidigt lära sig mer, säger Erika Åberg, som själv har en bakgrund inom textilslöjd och förra året gav ut boken "Sticka varmt och mönstrat".

Artikelbild

| Erika Åberg hoppas att besökarna ska känna sig både inspirerade och informerade.

Under festivalen visas också två utställningar – en om färg som tagits fram av slöjd- och formkonsulenterna på Gotlands museum samt "Tunnor av trä", som turnerat på ön tidigare.

– Den har sitt avstamp i tunnorna som gjordes för kalkindustrin på ön. Det är en förpackning i dåtid och då knyter vi ett förpackningstema kring den utställningen och ett samtal om vad vi använder för förpackningar och hur ser vi på dem? Under dagen kommer man att kunna göra bivaxark som man kan ha sin lunchsmörgås i istället för gladpack, berättar Erika Åberg och fortsätter:

Artikelbild

| Under dagen varvas workshop med föreläsningar.

– Det kan vara en liten och banal sak men samtidigt så är det i vardagen som man kan göra de här små och tydliga förändringarna.

Lördagens program startar klockan åtta och pågår under hela dagen på Folkhögskolan i Hemse.