Sverige, och John Lundvik med låten ”Too late for love”, är med i kvällens semifinal i Eurovision Song Contest. Sedan John Lundvik vann svenska folkets, och internationella juryns, hjärtan och tog hem vinsten i Melodifestivalen i mars har livet förändrats på många plan, berättar han för GA.

– Som privatperson är jag inte riktigt privat längre. Det är speciellt men än så länge är det väldigt roligt. De människor som kommer fram till mig gör det för att önska lycka till eller för att säga att låten är bra, säger John Lundvik, och fortsätter:

– På ett professionellt plan har det exploderat. Jag har aldrig tidigare legat etta på Svensktoppen eller Spotify.

Artikelbild

| John Lundvik på scen under finalen i Melodifestivalen med delar av kören.

Tiden efter Eurovision är redan uppbokad med Diggiloo-turné i sommar, följt av ännu en Sverigeturné med Christmas Night i november och december.

– Det är det här jag har drömt om och jobbat för i hela mitt liv. Jag är en lycklig skit.

Förutom att John Lundvik kammade hem den svenska finalen har han även skrivit Storbritanniens vinnarbidrag ”Bigger than us”. Han slipper dock möta sig själv i semifinalen utan det blir i så fall först i finalen.

”Too late for love” är ett av de favorittippade bidragen i tävlingen, om man ska sätta sin tilltro till oddsen. John Lundvik själv gör inte det.

– Odds har ingenting att göra med hur Europa kommer att rösta, det är mer en typ av spekulation. Däremot att jag fick historiskt höga poäng av den internationella juryn, åtta 12:or, ger en bra känsla. Det är den känslan jag måste lita på, säger han.

Han berättar att han har lyssnat på de andra ländernas bidrag. I april var han med på London Eurovision Party där många av artisterna framförde sina låtar.

– Den låt som fick flest reaktioner var ”Too late for love”. Alla sjöng med från första raden, det var mäktigt.

Förberedelserna inför kvällens framträdande har pågått i flera veckor. John Lundvik var först en vända i Tel Aviv, där tävlingen i år hålls, för att spela in det så kallade ”vykortet”, alltså den artistpresentation som visas innan han går upp på scenen. Nu är han tillbaka i Israel, och har varit där sedan 5 maj. Ikväll kliver han upp på scenen som startnummer 8, och då gäller det att ta sig vidare till den stora finalen på lördag.

– Det är nästan overkligt. Det kan vara enda gången i livet man är förband till Madonna, säger han och skrattar.