Anna-Karin Broman har jobbat på julbord sedan 70-talet. Tidigare på Toftagården och numer på familjerestaurangen Broman & Son i Gnisvärd, som serverar sitt första julbord ikväll, fredag. Till mångas förvåning, inte minst de andra i personalen, älskar hon att arbeta på julbord.

– Det är det roligaste som finns. Alla är glada och ser fram emot julhögtiden. De i köket tycker att jag är konstig, men de har det lite tuffare. Jag går runt och har trevlig bland gästerna, säger Anna-Karin Broman.

Många julbord har det alltså hunnit bli, och med det många minnen. Hon minns särskilt en julmatsrelaterad incident.

Artikelbild

| Henrik Westerlund, Rosengården.

– Vi serverar lutfisk och något som kallas skånsk julgröt. En gäst tog lutfisk i tron att det var julgröt och tog kanel på fisken. Det blev en väldig överraskning. Sedan dess är vi noga med att märka ut vad alla maträtter är, berättar hon.

En annan, något överförfriskad gäst, hade när de andra gästerna gått hem suttit kvar, uppenbarligen i tron att han var någon annanstans.

– Han sa till en av servitriserna ”va stort du har hemma hos dig”, varav hon fick informera om att han befinner sig på Toftagården, säger Anna-Karin Broman.

De flesta matgäster nöjer sig med de klassiska julbordsrätterna, men något udda önskemål har det blivit, berättar Anna-Karin Broman.

Artikelbild

| Anders, Oskar och Anna-Karin Broman på Broman & Son i Gnisvärd.

– Någon har frågat efter bruna bönor. Annars är det skinkan och räkäggen som är populärast. Vi gör så sjukt mycket räkägg, säger hon, som själv äter allt på julbordet men är särskilt förtjust i lutfisken – dock utan kanel.

Också restaurang Rosengården i Visby har julbordspremiär ikväll. Ägare Henrik Westerlund har hunnit med 15 julbordssäsonger på restaurangen. Om allt går som han vill blir det hans sista, i alla fall på Rosengården som nu ligger ute till försäljning.

Artikelbild

– Det är klart att det finns känslor i det, men samtidigt har jag tagit beslutet att sälja så nu vill jag inte vara kvar. Jag fyller 40 och det är kul att göra någonting annat, säger Henrik Westerlund.

Vad har du för favoriter på julbordet?

Artikelbild

– Jag håller mig till fisken, jag gillar sill. Den varma maten som till exempel köttbullar och prinskorv är sådant jag gör och äter hemma, även om vi försöker göra de klassiska rätterna med en twist på restaurangen, berättar han och tipsar om att dricka champagne till julbordet, eftersom drycken passar till både fisk, kött och vegetariskt.

Under 15 år har han hunnit samla på sig en del roliga, och en del inte så roliga händelser. Hans minns särskilt en händelse från förra året.

Artikelbild

– Jag hade köpt och pyntat en julgran, men till första kvällen vi hade julbord hade någon lyft iväg den. Jag tänkte att vi måste ha en gran, så jag ringde Linds och fick dem att fort buda hit en ny. Det tog inte så många dagar innan även den var borta. Den tredje granen kedjade jag fast, berättar Henrik Westerlund.

Till den här julen har han en ny taktik.

Artikelbild

– I år skaffade jag en så stor gran så att ingen ska orka sno den. Jag stod ute i t-shirt i 2 grader och kämpade ensam med att få den på plats, det var inte lätt, säger Henrik Westerlund och pekar mot en stor gran på innergården som är fastsurrad både nertill och längs med stammen.

Han berättar också att det finns en del tråkigare minnen av julfester när det är mycket alkohol inblandat.

Artikelbild

– En del, främst män, tar sig friheten när de druckit mycket att sexuellt ofreda kvinnliga medarbetare. Det har blivit bättre tycker jag, men det är fortfarande ett problem.

Vilka är de värsta gästerna?

Artikelbild

– Om det är ett stort gäng grabbar eller gubbar som skrattar och pratar för högt så att det stör, och när de inte fattar när det är dags att gå om en ny sittning väntar. Det kan bli ganska irriterande och det känns respektlöst.

Och de bästa?

– Överlag har vi väldigt bra gäster som är glada och positiva. Som krögare blir man glad om de beställer in snaps till sillen och avec till kaffet, det är ju kombinationen av mat och dryck som passar till maten vi vill erbjuda. De som har förstått det konceptet – de är de bästa, säger Henrik Westerlund.