Karolina Westberg gav 2017 ut singeln ”Something about us” där hon sjunger duett med Olle Hedberg. Innan dess hade lyssnarna kunnat höra henne sjunga på Raise-hiten ”Find U”. För tv-tittarna dök hon upp redan för fyra år sedan, då hon medverkade i Idol.

Men det senaste ett och ett halvt åren har det varit tyst från den 21-åriga gotländskan. Fast i studion i Visby har ett intensivt arbete pågått med den nya singeln ”Free from you”. En gripande, stark och personlig låt där Karolina berättar om såren från barndomen.

När Karolina Westberg var åtta år gammal utsattes hon för sexuella övergrepp. Mannen, som var en vän till familjen, fortsatte sina brott under två månaders tid tills Karolina vågade berätta en del för sin mamma, som tog det på största allvar.

Artikelbild

| Responsen på den nya singeln har varit bra. Nu jobbar Karolina Westberg och Patrik Ohlson med flera nya låtar.↔

– Jag förstod inte riktigt då vad det handlade om, men jag kände samtidigt att det ska inte vara såhär. När man är åtta år så förstår man ingenting om sexuella grejer, säger hon.

Polisen kopplades in och mannen dömdes för det som han utsatt Karolina för. Men de traumatiska minnena fanns såklart kvar och när Karolina kom in puberteten gjorde de sig påminda och hon drabbades av posttraumatiskt stressyndrom.

– Om jag såg poliser så kopplade jag det till övergreppen, jag blev rädd för manliga lärare. Då började jag få mina första panikångestattacker, säger hon.

Men då förstod hon inte vad det handlade om. När hon inte fick luft och kunde andas så sökte hon vård för astma, vilket hon hade haft när hon var yngre. Men läkarna kunde konstatera att det inte rörde sig om astma. Senare kom magvärken, men Karolina trodde inte på läkarnas teori, att den starka smärtan kunde ha psykiska orsaker. Istället körde hon på.

Artikelbild

| 2014. En 17-årig Karolina Westberg, då redo för Idoljuryn. Vid slutaudition tog hennes tv-äventyr slut. Något som hon är ganska nöjd över i dag. ”Det hade inte gynnat mig att vara med då. Jag var inte redo för en så stor scen”, säger hon.

– Saker byggdes på och en kväll fick jag en panikångestattack som varade i tre timmar. Dagen efter det lades jag in på psykiatrisk heldygnsvård för första gången. Det gick inte att få ögonkontakt eller prata med mig, jag satt bara helt tyst, men jag själv minns ingenting från den tiden, säger hon.

Det blev den första av många perioder på psykiatriska kliniken.

Artikelbild

| Omslaget till den senaste singeln som släpptes på Spotify och andra streamingtjänster i slutet på november.

Under två år har Karolina tillsammans med producenten Patrik Ohlson, som driver skivbolaget Musicano Music, ändrat, skrivit om och jobbat med ”Free from you” tills den slutgiltiga versionen släpptes i slutet på november.

Två dagar innan låten skulle släppas fick Karolina kalla fötter. Hon ville bara blåsa av alltihop och nervositeten, som inte alls funnits där innan, sköljde över henne.

– Men när vi väl släppte den mådde jag så himla bra. Jag kommer ärligt talat inte i håg när jag sist mådde så bra, säger hon.

Sedan dess har folk kommit fram till Karolina och berättat hur berörda de blir av hennes musik och hur starkt det är att berätta.

– Även om låten handlar om sexuella övergrepp så kan många relatera till den. Texten handlar om att bli fri, kanske från sig själv, säger hon.

Just att skriva om traumat från barndomen var inte så svårt, men när låten var klar började Karolina genast att tänka ut olika strategier hur hon skulle kunna prata om den utan att avslöja att den handlade om henne.

– Just den perioden när jag skrev låten var inte så rolig. Men sedan blev det lite bättre. Då kände jag att ”jag ska släppa det här och jag ska berätta”. Det känns bättre att alla vet än att det blir spekulationer, säger hon.

Låtarna, som Karolina skriver hemma på sitt rum framför pianot, är personliga. Det är viktigt för henne att hon kan känna igen sig i det hon ska berätta om. Hon har flera gånger försökt att skriva glada låtar.

– Men det låter bara fånigt. Jag försöker att skriva så men jag känner ju inte så, säger hon.

Med en mamma som är kantor har musiken alltid funnits i Karolinas liv och hon började spela piano så fort hon nådde upp till tangenterna. Att det är musiker hon ska vara råder det ingen tvekan om. Hon ler när hon pratar om det.

– Jag lockas av att få stå på scen. Det är jättekul. Jag har funderat mycket på vad det är som gör det, men jag vet inte.

Just nu är Karolinas mående inne i en svacka, säger hon, men hon vet att det tar en tid och sedan blir det bättre. Mitt i mörkret hjälper musiken.

– Den och min häst är det enda som jag inte ger upp. Allt annat, plugg, jobb, resor och kompisar ger jag upp. Men musiken och min häst finns alltid där, säger hon.