Kenneths passion tar oss tillbaka i tiden

Kenneth Broströms över 200 publicerade filmer berättar om ett Gotland som inte längre finns. "Nu används de på vissa äldreboenden, det gör mig glad" säger han.

29 mars 2020 18:25

I veckan publicerade han en justerad utgåva av den 220:e och sista filmen, "Översvämning", i Facebook-grupperna "Wisbyminnen" och "Minnen från Gotlands landsbygd". 

Det är i högsta grad en kulturgärning han utfört, Kenneth Broström, den förre yrkesofficeren som blivit, vad han kallar, visuell berättare på äldre dagar.

– Jag har gjort det för att det är roligt. Jag tjänar inga pengar, belöningen är att många verkar tycka om det. Människor i min ålder, men även yngre. Fler och fler ungdomar har upptäckt filmerna.

 

Det är ett annat Gotland som visas i de korta filmsnuttarna, vissa bara någon minut, andra uppåt en halvtimme.

Ett snabbt scrollande på Facebook ger filmtitlar som "Invigning av Väskinde kyrka 1956", "Visby-spelen 50-tal", "Vinter i Hemse" och "Ungdomens Röda kors 1963".

– Jag växte upp på Furulund och har sett Gotlands förändring, jag har alltid varit intresserad av historia på det sättet. Mer föremål och människor än biskopar och årtal, som han säger.

 

Det var på vårvintern 2006 som allt drog igång. Kenneth hade gått i pension vid 55 och hittade en låda VHS-kassetter på militärmuseet på Visborgs slätt.

Kunnig och intresserad av teknik som han är tog han hem dem och digitaliserade de hundratals filmerna. De finns i dag publicerade under rubriken "Gotlands försvarsmuseum" på Youtube.

 

Några år senare, sju år sedan nu, kom han i kontakt med Gunnar Olssons filmskatt.

Gunnar Olsson hade ett genuint filmintresse och filmade "allt" på Gotland från 30-talet och framåt. Kungar och drottningar men mest vardagen på landsbygden.  

Människor som verkade i sin nu- och samtid, av vilka många nu, liksom Gunnar själv, är borta.

1970 fick han Gotlands kommuns kulturpris och lever på sätt och vis kvar genom alla nu publicerade filmer.

 

Landsarkivet gav Kenneth Broström tillstånd att digitalisera Olssons skatt. Han har klippt och fixat, tvättat ljud och där inget ljud fanns är bakgrundsmusik tillagd.

Utöver detta har Kenneth fått tillgång till Visby-filmaren Putte Fribergs filmskatt, Putte som också gått ur tiden.

Till detta har även många privatpersoner som hört av sig med sina filmade minnen.

I dag har han dem sparade på flera olika sätt, i moln och på hårddiskar

– Jag tror jag är den enda på Gotland med den här mängden film, jag är livrädd att det ska försvinna, säger han.

 

Han gick från A till Ö, sista filmen att bli polerad och uppdaterad hette alltså "Översvämning". På den 19 minuter långa svartvita filmen syns åkrar täckta av vatten men även vårystra russ i Eke på 50-talet

Men lugn nu, alla filmdiggare. Det lär inte vara slutet för han är lite nördig, säger han, Kenneth. Ögon och öron hålls öppna för fler filmer som folk har i gömmorna.

Och historia behöver inte gå långeliga tider bakåt. Egentligen kan det räcka med några år. Så fort ett hus är rivet eller ett hus är byggt är det som tidigare fanns där historia och värt att bevara för framtiden.

 

På några av öns äldreboenden finns numera USB-stickor med filmer från förr, de boende kan då se tillbaka på sin stund på jorden. Det är uppskattat.

– Jag har mina gamla föräldrar på äldreboendet på Terra Nova, bland annat där används filmerna. Det tycker jag är fint. Det är min belöning för alla timmar vid datorn, att människor blir glada, säger han.

Facebook-grupper

Det finns ett stort antal Facebook-grupper där bilder och filmer från förr publiceras. Av de Kenneth Broström nyttjar har "Wisbyminnen" har drygt 10 000 medlemmar, "Minnen från Gotlands landsbygd" följs av drygt 8 000.

Gotländske journalisten Emanuel Karlsten har kartlagt landets största FB-grupper alla kategorier. Här toppar "Bensinupproret 2.0" med drygt 600 000 medlemmar. Tvåa "Återbruka mera" med 270 000 och trea aktuella "Applådera från min balkong" till stöd för vårdpersonal, 250 000.

Så jobbar vi med nyheter
Magnus Ihreskog