”Leading Light” släppte sin första Ep ”Hymn of the Pearl” 2012 och debutalbumet ”Protect the sinner” kom 2014. 2016 släppte de ytterligare en Ep ”Dolore: MMXIV”. Det nya materialet beskrivs ha liknade ton som det första albumet.

– Den största skillnaden är att den andra gitarristen Axel (Wennerberg) inte är med längre. Han skrev halva materialet förut, men till den nya skivan har jag skrivit allt. Jag skulle säga att vi är mer melodiska än tidigare, säger Rasmus Weström.

Bandet började med Simon Östergren och Rasmus Weström som gick högstadiet tillsammans. För att få tag på ytterligare medlemmar la de ut en annons på det gamla lokalnätet Tjelvar.

Artikelbild

– Den svarade jag på. Mycket för att Rasmus hade ”Triviums” sångare i sin mejladress. Så jag tänkte att det lät intressant, säger Jim Kristiansson som började som gitarrist men nu spelar bas i bandet.

Därefter tillkom Johan Gustafsson på bas genom gemensamma vänner. Bandet började under en tid när ön hade flera olika band och fullsatta spelningar.

– Runt 2007 till 2011 kunde Fenix vara helt fullsatt en vanlig bandkväll när vi och band som ”Mistake” och ”A friend of Harrys” spelade. Någonting man kanske inte ser så mycket av längre, säger Rasmus.

I dag är ”Leading Light” ett av få band som fortfarande är aktivt från tiden. En av anledningarna bakom tror de beror på att de alltid har haft fokus utanför Gotland.

– Det känns som många andra gotländska band har varit nöjda med att bara spela på Gotland, säger Simon Östergren.

– Många vill gå vägen genom stora spelningar här. Vi har hellre fokuserat på fastlandet, säger Rasmus.

En annan anledning till deras långa existens handlar om envishet.

– Vi har alltid varit ihärdiga och offrat mycket tid, någonting andra band kanske inte har gjort. Vi har också alltid gått sakta framåt. Till exempel när Axel lämnade var vi nära att lägga ner helt, men kort därefter fick vi erbjudande att spela på Sweden Rock, säger Rasmus.

Till 2019 väntar ett flertal spelningar både i Sverige och utomlands. Bland annat gör bandet en turné i Tjeckien och Slovakien under våren.