Lill Lindfors svarar på telefonsamtalet med pigg och glad stämma. Hon är i färd med att äta en sen lunch i Vara och förbereder sig inför tisdagskvällens konsert med Claes Krona trio. På lördag intar hon scenen på Wisby Strand, vilket hon ser fram emot.

– Nu är det faktiskt ett tag sedan jag hade en konsert på Gotland. Jag har ju varit bland annat på Snäckgärdsbaden i omgångar tillbaka i tiden, Staffan Schejas kammarmusikfestival och även Wisby Strand tidigare, säger Lill Lindfors.

2013 deltog hon i tittarsuccén "Så Mycket Bättre" tillsammans med artisterna Titiyo, Ebbot Lundberg, Ken Ring, Nationalteaterns Ulf Dageby, Agnes och Bo Sundström.

Artikelbild

| Så Mycket Bättre-gänget 2013. Från vänster Bo Sundström, Ebbot Lundberg, Agnes Carlsson, Lill Lindfors, Ken Ring och Ulf Dageby. På bilden saknas Titiyo.

Hennes band till ön sträcker sig dock längre än artistframträdanden.

– Det ska bli väldigt roligt att återvända, min relation till Gotland är lång och kärleksfull. Bosse Carlgren har jag jobbat mycket med, han har varit textförfattare till mig och är en god vän.

En annan av Lindfors bekanta är Kerstin Blomberg.

– Jag full av beundran för Kerstin som är en fighter med sitt arbete för flyktingar som hon har hjälpt. Det har varit starka upplevelser med Kerstin när hon försökt hjälpa flyktingar, bland annat för att få dit deras familjer. Hon håller fortfarande på, det är svåra situationer just nu med flyttar och personer som skickas tillbaka till Afghanistan. När jag tänker på Gotland är det mest den sidan jag är angelägen om. Kerstin är en fantastisk människa som visar ett imponerande engagemang. Bosse och Kerstin är ett par exempel på fina relationer jag har till Gotland.

Artikelbild

| Bosse Carlgren, textförfattare och vän.

Lindfors har en diger karriär och en bred repertoar att luta sig mot. Vilket medför vissa bekymmer, enligt henne själv.

– Det ger stora problem när jag ska sätta ihop ett program. Den här gången kommer det vara två punkter som jag uppmärksammar extra. I år skulle Cornelis Wreswijk ha fyllt 80 och jag tycker han är helt underbar, så jag kommer sätta in ett sjok med hans låtar.

Artikelbild

| Kerstin Blomberg har imponerat stort på Lill Lindfors genom sitt arbete för flyktingar.

Den andra punkten belyser ett 50-årsjubileum. 1967 släpptes Lill Lindfors storsäljande album "Du är den ende", där hits som "En sån karl" samt titelspåret "Du är den ende" ingår.

– Annars blir de låtarna ofta önskade som extranummer, men nu lägger jag nog in de tidigare och berättar lite mer om dem. Sedan kommer jag också bjuda på någon av mina tolkningar från "Så mycket bättre", utlovar Lill Lindfors.

Artikelbild

Den senaste tiden har kampanjen Metoo, om mäns sextrakasserier och angrepp mot kvinnor, uppmärksammats stort och debatten pågår med stor kraft fortfarande. I måndags gick 690 sångerskor i opera- och konsertmiljö ut med ett upprop. Lindfors välkomnar att det lyfts fram.

– Det är jättebra att det har kommit upp till ytan. Diskussionen är viktig, nu börjar männen också lägga sig i och vara solidariska.

För egen del har hon aldrig känt sig drabbad.

– Jag har inte upplevt att vara utsatt, jag kan faktiskt inte minnas något tillfälle. Det handlar mycket om att vara i en beroendeställning och som artist har jag nog egentligen mer varit arbetsledare.

Hon tycker att Sverige kommit längre med sin kvinnosyn än många andra länder.

– Jag har rest mycket och tillbringat mycket tid i Italien och andra sydligare länder. Jag har alltid tyckt att det i Sverige gått bra att vara kompis med en kille utan att han förväntar sig någonting, på ett sätt som man inte kan ha i många andra länder. Som kvinna har jag alltid känt mig respekterad i Sverige, säger Lill Lindfors.