Humanisterna har tolv lokalavdelningar i landet. Den på Gotland startade 2011 och är inte särskilt stor. I början av 2018 hade den 62 medlemmar. Nu har den ett 90-tal medlemmar.

Under fjolåret innehöll Humanisternas program föredrag av bland andra författarna P C Jersild och Håkan Nesser, evenemang som lockade stor publik om resulterade i nya medlemmar.

Vårens serie föreläsningar inleds den 16 januari. Humanisterna har i samarbete med Rädda Barnen, Folkuniversitetet och Almedalsbiblioteket bjudit in Visbystudenten Zsombor Károlyi.

Under rubriken ”Hjärntvättad av en religiös sekt – om vägen att göra sig fri” berättar han om hur han växte upp inom Jehovas vittnen, ett religiöst trossamfund som många förknippar med de människor som emellanåt ringer på dörren. Vad som döljer sig under ytan är inte lika känt.

Zsombor Károlyi berättar om egna och andras erfarenheter, och vad som till slut ledde honom till en ny livsuppfattning.

Vårens föreläsningar fortsätter därefter med:

13 februari: Lasse Ljung berättar om världsomseglingen som tog fyra år att slutföra.

13 mars: Professor Torbjörn Fagerström och docent Jens Sundström föreläser om varför ekologiskt inte alltid är det bästa valet.

10 april: Förre Folkpartiledaren Bengt Westerberg föreläser om LSS och personlig assistans. Har vi verkligen råd med den?

2 maj: Humanisternas förbundsordförande Anna Bergström berättar om humanistisk konfirmation.

Samtliga förläsningar hålls i Almedalsbiblioteket.