Måleriet centralt i Limés tillbakablick

På Gotland är Torbjörn Limé mest känd som rektor för Konstskolan. Men den tiden var bara en parentes i ett långt konstnärskap.

12 april 2019 16:13

Det är ett skapande som resulterat i installationer, videoverk, fotografier, måleri och en hel del annat. När Torbjörn Limé sammanfattar 30 år i ”Torbjörn Limé – selected paintings 1987-2018” fokuserar han uteslutande på målningarna. Och det var självklart att utgå från 1987.

– Innan hade jag tragglat med modellteckningar, landskap och annat. 1987 gjorde jag en liten anspråkslös målning, abstrakt, men jag hittade min stil och målningen tog mig närmare naturen, berättar han.

Den lilla målningen, som saknar titel, följdes upp med andra i betydligt större format. Upp till två meter långa, men med samma vilja att låta färgerna berätta. Nu hade de även fått namn: ”Narration”, ”Parisisk dröm”, ”Panorama”. Det måleriet gav Torbjörn Limé plats på Konsthögskolan.

Efter det fortsatta han att måla.

– Men till slut tröttnade jag på att stå ensam i ateljén. Jag började använda dator för att skapa, gjorde animationer och ljudkonst, berättar han men tillägger att han efter några år återvände till det abstrakta måleriet.

2009 kom Torbjörn Limé till Gotland för att efterträda Örjan Ringbom som rektor för Gotlands konstskola. En tjänst han uppehöll till 2016, då skolan lades ner.

– Det är synd för Gotland att skolan lades ner. Mycket annan kulturutbildning har också försvunnit. För mig personligen var det både på gott och ont. Skolan krävde mycket, och det blev inte mycket tid över för eget skapande. Nu är jag frilans igen, och det har hänt jättemycket de senaste två åren.

I går presenterade Torbjörn Limé sin bok på Konstmuseet. Han har gjort det mesta arbetet med den själv, fotograferat målningar och formgivit.

– När jag bodde i Tyskland hade alla konstnärskollegor gjort en egen bok. Man tjänar ingenting på det, men det är ett bra sätt att presentera vad man håller på med, säger Torbjörn Limé som haft mycket nöje med bokprojektet.

”Torbjörn Limé – selected paintings 1987-2018” är inte på något sätt en slutpunkt. Just nu arbetar han tillsammans med Jukka Värelä med att smycka ett nytt bostadsområde vid Stora Ursvik i Sundbyberg. ”Passage” heter deras verk som består av fem objekt i lackerat stål som likt valvbåtar kommer att placeras utefter en parkgång.

– Arbetet i Sundbyberg ska vara klart till april 2020. Innan dess ska jag ställa ut i Göteborg i september. Jag ska även presentera boken i Malmö och Mariefred, berättar han.

Torbjörn Limé

Född: 1963 i Trollhättan.

Bor: Visby

Utbildningar: KV konstskola i Göteborg 1983-84, Malmö konstskola 1985-1988, Kungliga konsthögskolan 1988-93.

Rektor: 2009-2016 vid Gotlands Konstskola.

Utställningar på Gotland: 2017 visade han målningar på Galleri Ridelius, 2012 visades installationen ”Gråzon Bunker” på Gocart Gallery, och 2010 ställdes målningar ut på Konstmuseet.

Boken: 80 sidor med målningar av Torbjörn Limé och förord av författaren och konstkritikern Dan Jönsson.

Så jobbar vi med nyheter
Per Leino