"Målsättningen är att slå världen med häpnad"

Ett maffigt 80-talssound kräver ett stort band. Dag Edlund har lyckats samla ihop 14 musiker och fem ­sångare till nystartade Raw Collection.

12 januari 2018 18:35

Efter första repetitionen med hela bandet samlat är Dag Edlund smått lyrisk.

– Det gick över förväntan. Vilken kick det är att sjunga framför ett stort band. Man känner sig som en treåring som just fått en stor påse godis, säger han.

Dag Edlunds musikaliska karriär började sent. För några år sedan bildade han The Maltmen, ett band som oväntat kunde dyka upp för att spela traktorrock från en balvagn och som var förband till Weeping Willows på Gåsemora.

– Att starta ett större band började som en rolig idé. Vad skulle jag vilja höra för musik på en fest med dans? Jo, 80-talsmusik med ett band med både blåsare och kör, säger Dag Edlund.

Ludvig Olin och Henric Thomsson från The Maltmen ville vara med. Dag började ringa runt för att få tag i flera och förvånansvärt många svarade ja direkt.

– Vi har blivit en blandning med allt från proffs till två som aldrig spelat offentligt tidigare, säger Dag som tycker Raw Collection är ett passande namn för gruppen.

Dag Edlund får dela sångmikrofonen med Annika Fehling, Lotta Thellman, Pontus Wiman och Jimmie Acrèn.

– Vi turas om. Det är roligt när flera sjunger. Vi är sångare med olika bakgrund och då blir det mer varierat, säger Dag Edlund.

Själv gillar han Toto och Chicago, särskilt det album banden gjorde tillsammans 1984 med låtar som ”Stay the night”, ”You’re the inspiration” och ”Hard habit to break”.

– Jag har några lokala förebilder också, Capone och Carlitos Way. Det är två bra liveband och kan vi få lika bra energi i musiken som de, då har vi lyckats bra.

Söndagens repetition i Gotlandsmusikens lokaler i Vibble var den första där blåssektionen ingick.

– Att blåsarna behöver skrivna arrangemang hade jag inte tänkt på. Nu är det ordnat. Jag har fått hjälp av Steve Chadwick och Marcus Gruvstedt med att få arrangemangen skrivna, berättar Dag Edlund.

För att sätta upp ett mål och för att få en första spelning för bandet arrangerar Dag Edlund en 80-talsfest i Stenkyrka folkets hus den 17 februari. Om storbandet är ett äventyrligt projekt känner han sig mer trygg som festarrangör. Han var med och arrangerade de två välgörenhetsbalerna i Stenkyrka då över 200 000 kronor samlades in.

Dag Edlund hoppas att bandet fortsätter efter 80-talsfesten.

– Målsättningen är förstås att vi ska slå världen med häpnad. Vi planerar för flera spelningar, en i Visby under våren och kanske blir det en festival i Stenkyrka i sommar, säger han.

Raw Collection

Bandet:

Stefan Magnusson – ­percussion, Adam Forsberg – trummor, Henrik Thomsson – gitarr, Leo Olsson – gitarr, Johan Nilsson – bas, Ludwig Olin – keyboard, Rune Gardell – keyboard.

Kören:

Ann Redner, Christine ­Jensen-Acren, Emma Forsberg, Alexandra Wiman.

Blåssektionen:

Jonas Granberg – sax, Magnus Fahlén – trombon, Steve Chadwick– trumpet.

Frontartisterna:

Pontus Wiman (Fit The Hip, Mad Dog) Jimmie Acrèn (Limestone) Annika Fehling (Glimra och solo) Lotta Thelman, (Deal), Dag Edlund (The Maltmen).

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa