Museet gör jättesatsning på ny vikingaavdelning

Gotlands museum gör om den förhistoriska basutställningen och sätter vikingatiden i ett större fokus. Ett omfattande projekt som beräknas ta tre år innan det är invigningsklart.

12 januari 2018 10:00

I veckan hölls ett ledningsmöte där man diskuterade upplägg och planering.

– Vi är precis i startskedet. Den förhistoriska basutställningen på museet har 50 år på nacken i år. Vi ser hos våra besökare ett stort intresse för att få veta mer om vikingatiden på Gotland så det kommer att prioriteras, säger museichefen Susanne Thedéen.

– Nu drar vi i gång en förstudie. Vi behöver koppla på både sak- och utredningskompetens. Det handlar också om finansiering när vi sjösätter en så här stor utställning och vi kommer att bygga olika typer av partnerskap. Förstudien görs under 2018 och det är ett flerårigt projekt innan allt är klart.

Susanne Thedéen konstaterar att det finns ett väldigt stort intresse för ämnet från gotlänningar, Fornvännerna och besökare. Kommande kryssningsgäster är inte en definierad målgrupp.

– Det finns ett generellt behov. Museet möter upp väl när det gäller det medeltida Gotland men vikingatiden och förhistorien behöver vi synlliggöra på ett nytt och modernt sätt. Det händer väldigt mycket inom den arkeologiska forskningen i dag. Vi kan använda naturvetenskapliga metoder på ett helt annat sätt, bland annat dna-analyser.

Susanne Thedéen:

– Det här är en av de absolut högst prioriterade frågorna för mig som museichef och jag hoppas kunna inviga denna utställning.

Så jobbar vi med nyheter
Lars Schill