Ny teaterpjäs på ön om gotländska minnen

Under fredagen presenterade Länsteatern en ny teaterföreställning i Visby. Föreställningen kommer att handla om gotländska minnen. "Fantasin hos publiken får skapa miljön", säger Örjan Herlitz som står för regin.

9 juni 2018 10:45

Pjäsen handlar om karaktärerna Vilhelm och Elina som gestaltas av de gotländska skådespelarna Anna Jankert och Lennart Bäck. Föreställningen har namnet "Jag minns, det var igår..." och kommer att handla om gotländska minnen.

– Det här är ett projekt som teaterchefen Thomas Sundström inlett, säger Örjan Herlitz, och fortsätter:

– När jag blev 65 år blev det så påtagligt att jag tänkte på hur det var på 40-talet, 50-talet och 60-talet, alltså mina egna minnen. Det här är en pjäs som berättar om historier som hänt. På något sätt är det en självbiografisk pjäs som Thomas skrivit och påminner om egna minnen.

– Det är oerhört intressant vad minnen är. Det finns olika sorter. Procedurminnen handlar till exempel om hur man simmar, går, cyklar. Sedan finns motsatsen, episodminnen, som du måste erinra dig, plocka fram på något sätt. Hur man minns tillbaka på vissa händelser i ens liv.

Örjan berättar att skådespelarna fått förbereda sig genom att ställa sig frågan om deras allra första minnen.

– Om man inte tänker efter med jämna mellanrum så försvinner ju minnen, fortsätter Örjan Herlitz.

– Pjäsen handlar om paret Elina och Vilhelm, deras historier och deras gemensamma minnen. När de träffades, bröllopsdagen, när Vilhelm fick sparken från sitt jobb, när han fick en stroke. När Elina dör och vad det betyder för Vilhelm. Minnen som är skrivna på ett sådant sätt att det är allmänt men har format de här figurernas liv.

Örjan förklarar att pjäsen först och främst vänder sig till personer som har en uppsjö av minnen, något äldre.

– Det ska bli spännande att utforska det här.

Kommer ni använda någon rekvisita?

– Vi strävar inte efter realism. Vi kommer att ha ett rum med stödrekvisita. Fantasin hos publiken får skapa miljön.

Skådespelaren Anna Jankert förklarar att när hon läste manus till pjäsen första gången var det tilltalande att det var så rent och avskalat:

– Det finns plats för oss att jobba och fylla pjäsen, säger hon.

Föreställningen kommer spelas på Länsteatern i Visby med premiär den 25 september.

Så jobbar vi med nyheter
Andrei Ronström