”Plastmuggskonstnär” tar sig an kalkbrottet

Kalkladan Konst Bungenäs firar fem års verksamhet med tre delprojekt: Film, installation och aktion av ”plastmuggskonstnären” Patrik Qvist. Alla tre med kalkbrytningsdebatten i cent­rum under devisen ”Uttag medges ej”.

21 juli 2017 10:29

Sedan först kalkbrottsindustrin och därefter militären lämnade platsen har Bungenäs utvecklats till ett område för naturälskare men också en community för kreativt skapande människor. Här återfinns konstscenen Kalkladan med Sophie Allgårdh som konstnärlig ledare och curator.

I år firar man fem års kulturverksamhet och genomför nu tre projekt. Samtliga signerade Patrik Qvist och med anknytning till debatten om kalkbrytning eller ej.

Lördagen är huvuddagen. Då avtäcks ett stort fotografi som skildrar konstaktionen ”Uttag medges ej” i provbrottet, skulpturen ”Uttag medges ej” placeras vid havet på Bungenäs och kortfilmen ”Stilla liv – bilder från ­Ojnareskogen 20–25 juni 2017” har premiär.

– Vi bryter lite med den konventionella utställningen, har fokus på bilden som ingång till hela upplevelsen av det som hänt, konstaterar Sophie Allgårdh.

Konstaktionerna ”Uttag medges ej” genomfördes i Nordkalks provbrott under dagarna före beslutet, gällande ett utvidgat naturskydd för Ojnare/Bästeträsk-området, i Högsta förvaltningsdomstolen.

Patrik Qvist har tidigare (2013) gjort ett konstprojekt för Kalkladan. När han nu bjöds in ville han ut i Ojnareskogen. Han lät bland annat placera en nio meter lång banderoll på en och en halv meters djup i det mindre av provbrotten och texten ”Uttag medges ej” kan fortfarande skönjas. Han satte också upp texten i form av plastmuggar på stängslet vid infarten till det större provbrottet, dessa finns kvar om ingen tagit bort dem. Det hela redovisas utställningsmässigt i form av ett stort fotografi.

– Det är snyggt inramat och vi har byggt upp en scen för det. Fotografiet är taget under aktionen den 21 juni och utgångspunkten för utställningen, framhåller ­Sophie Allgårdh.

– Därefter kan man göra en vandring ut till en textskulptur av trä som heter ”­Uttag medges ej”.

Den är målad med vit, delvis självlysande, asfaltsfärg vilket ger en speciell dimension när solen ligger på. Skulpturen är tillverkad av virke som Patrik Qvist hittade i en container.

– Textskulpturen finns vid stranden mot havet, 150 meters promenad från Kalkladan, och avtäcks på lördag.

Tredje utställningsbenet är filmen ”Stilla liv – bilder från Ojnareskogen 20–25 juni 2017” som har premiär på lördag. Då visas den på biografen vid Kalkladan. Filmen visar delar av vad Patrik Qvist fotograferat genom att ställa upp en Gopro-kamera i skogen.

Kortfilmen är fem minuter lång och läggs även upp på Youtube där Kalkladan-besökaren framöver har möjlighet att ta del av den innan platsbesöket.

Ett fjärde ben finns också i form av ett samtal på lördagen mellan Patrik Qvist och Sophie Allgårdh.

– Det är delmoment fyra. Vi pratar om hur det är att närma sig det här som konstnär.

Uttag medges ej

Det är den arkitektutbildade konstnären Patrik Qvist som svarar för verken.

Han är Stockholmsbaserad och gör bland annat oljemålningar och skulpturer men har blivit mest uppmärksammad för sina installationer av texter formade av plastmuggar på olika offentliga platser, främst i Stockholms­området.

På Bungenäs har han genomfört och skapat tre olika verksdelar med Ojnareskogen och provbrotten i centrum under devisen ”Uttag medges ej”.

Så jobbar vi med nyheter
Lars Schill