Tillsammans med Stenkumlas pastorats kör Cantus kommer Roger Pontare att ge en konsert med traditionella låtar som ”Jul, jul, strålande jul” och ”Gläns över sjö och strand”. Att han uppskattar att göra en julkonsert är tydligt.

– Det har med rötter att göra och stämningarna inför jul när man var liten knodd och fick gå på julotta, säger Roger Pontare.

Men det blir även annan typ av musik, men med samma stämning, enligt artisten. Och så blir det en bonus, som publiken förhoppningsvis uppskattar.

Artikelbild

| Julstämning. Roger Pontare gästar domkyrkan. Tillsammans med den gotländska kören Cantus utlovar han en fullmatad konsertkväll.

– ”Stjärnorna” från -94 och ”När vindarna viskar mitt namn” från -00 är med, men i folkviseton. De är lite mer unplugged. Det blir första året som vi kör något från schlagervärlden, säger han.

Efter flera års julturnerande var det efter lång väntan från Roger Pontare själv som Visby gick att få in i det späckade schemat.

– Äntligen får jag säga, utbrister han.

Uppenbarligen känner den gotländska publiken samma sak eftersom konserten sålde slut redan en månad i förväg.

– Det är alltid bingo alltså, det finns inget bättre! Jag har haft tur att det är så välbesökta konserter, man blir väldigt glad alltså, säger Roger Pontare.

Publiktrycket har varit så hårt att arrangören har tvingats att släppa nya biljetter.

På varje ort sjunger Roger Pontare tillsammans med lokala körer. På Gotland blir det alltså Cantus kör, som sedan slutet på sommaren har repeterat. Idéen kom eftersom det logistiskt är ganska svårt att resa till 16 svenska orter med 35 till 40 körsångare. Körsamarbetena har också fått positiva effekter för artisten.

– Det blir helt nya möten och bekantskaper. Det blir en sorts vänskap, fast man inte har träffats förut, för man jobbar under samma flagg och mot samma mål. Det är väldigt fint att få göra, säger han.

Att under tre veckor ge konserter på 16 svenska orter, på vissa ställen flera gånger, kan tyckas hektiskt men Roger Pontare anser att det är ett alldeles utmärkt sätt att tillbringa adventstiden på.

– Vandringen till jul får vi uppleva på ett väldigt fint sätt genom att vi möter folk i kyrkor utan att springa och köpa julklappar, för det hinner vi inte, säger han.

Roger Pontare räknas till en av de svenska schlagerveteranerna. Sedan 1994 har han ställt upp i Melodifestivalen fem gånger och vunnit två år. Det är inte omöjligt att det blir fler deltaganden från artisten som lyckats föra etnopopen till schlagerscenen.

– Man vet ju aldrig, -96 hade jag inte heller trott att jag skulle vara med och inte -00 och i fjol. Det blir kanske igen om det är någon låt som man tycker att man kan göra bra, avslutar han.