Prio på unga talanger på hängiven festival

Hängivelsen står i centrum när musik- och konstveckan Påskfestival Gotland om en knapp månad arrangeras för tredje gången.

20 mars 2019 18:19

Det mesta är sig likt på Påskfestival Gotland, kulturveckan som sjösattes 2017. I vanlig ordning bjuds det på konserter och konstutställningar över hela ön i anslutning till påskfirandet.

Fjolårets festival kretsade kring temat avgrund–befrielse. I år är det alltså hängivelse som gäller.

– Vi fastnade för det temat eftersom det kan omfatta så mycket. Hängivelse kan leda till mycket glädje, men också till sorg – ondska rentav. Det är också ett tema som ligger i tiden. Ta Greta Thunberg till exempel – det är en människa som präglas av sin hängivenhet. Jag tror att vi behöver fler sådana. Men hängivelsen har också ett pris. Den som specialiserar sig måste ge avkall på mycket annat, det vet alla som håller på med klassisk musik, säger Gisela Herb, musiker och ordförande för arrangörsföreningen.

Festivalen invigs 14 april med en konsert i Dalhem kyrka. Under veckan framträder såväl professionella musiker och dansare – exempelvis Eir Inderhaug, kören Ad Fontes, Tove Östling, Robert Söderström och Maria Wernberg – som yngre förmågor från Gotland och fastlandet.

Att unga talanger som utmärkt sig musikaliskt under det gångna året ska få chansen att spela tillsammans med etablerade yrkesutövare är faktiskt en av kärnidéerna bakom festivalen.

I år samarbetar man därför med Young Strings Academy i Vänersborg.

– Talangutvecklingsprogram är något vi hoppas kunna satsa ännu mer på i framtiden, bland annat i form av olika workshops. Om man befinner sig precis i början av sin musikaliska karriär är det viktigt med förebilder som kan dela med sig av sina erfarenheter, säger Gisela Herb.

Bland de yngre deltagarna på årets festival finns Johan Burvall (piano), Frey Franzén (violin), Annika Hansson Gardelius (blockflöjt), Ingrid Rodebjer (violin) och Moa Skans Karlsson (dans).

Parallellt med konsertprogrammet visas en rad utställningar under veckan. Medverkar gör bland andra Maj Wennderdahl i Väte, Siri Iversen Ejve i Fårösund, Mona Hellsing Troili i Gammelgarn och Ann Wolff, som kommer att avtäcka sin skulptur ”Hängivelse” utanför Domkyrkan i Visby.

– Till nästa år hoppas vi kunna använda hela Domkyrkan för en utställning av Ann Wolff, säger Gisela Herb.

Påskfestivalen, som finansieras genom stöd från bland annat regionen och EU, avrundas 21 april, då Eir Inderhaug och Sebastian Iivonen framför Griegs sångcykel ”Haugtussa” och arior av bland andra Händel, Rossini och Bernstein.

Så jobbar vi med nyheter
Edvin Högdal