SE LISTAN: Här är alla nominerade till Rockskallen

Här är alla som kan ta hem priserna på Rockskallen. Totalt är det fem kategorier!

8 mars 2019 07:22

Här är alla nominerade till Rockskallen 2019. Totalt fem priser ska delas ut.

Årets doldis

Peter Othberg

”Vi är ju svintråkiga på scen”, sade indiebandet Junipher när de vann en Rockskalle 2005. Kanske var det den självinsikten som fick bandets basist att byta instrumentet mot mixerbordet. Utanför branschen vet få vem han är, men för musikerna är han en av de klarast lysande stjärnorna.

Daggan Stamenkovic

Antennas, Pascal, I.B Sundström, Riddarna och Mirny Mine, för att bara nämna en bråkdel. Utan skivbolaget Novotons fingertoppskänsla och djupt rotade engagemang hade vi förmodligen gått miste om dessa fantastiska artister. Det Daggan Stamenkovic gör för den gotländska musiken är ovärderligt. Och han har stretat på i närmare 20 år!

Tobias Fröberg

Efter en handfull rosade soloalbum valde han att ”pensionera” sig som artist, för att istället bli producent och låtskrivare åt andra. Det visade sig vara ett lyckosamt beslut och meritlistan växer för varje månad som går…

Årets Liveakt

Riddarna

När det gäller liveframträdanden är det få akter som slår Riddarna på fingrarna. Inget stoppar den här malande rockmaskinen, inte ens ett oförutsett strömavbrott. För när strömmen går mitt under en konsert, då fortsätter powertrion att rocka. Om än på akustiska instrument.

Cement

De gav ut plattan som alla hade gett upp hoppet om. Men de stannade inte där. 2018 bjöd Cement på spelningen ingen ens hade vågat drömma om – en comeback på scen i Åhsbergska hagen med hjälp av bland andra ett barnbarn till en av originalmedlemmarna, och bjöd därmed på årets mest emotsedda konsert.

Bobby Mull

När man upplever Bobby Mulls energiska proggpop för allra första gången är det förvillande lätt att tro att de spelar hellre än bra. Musiken spretar, hoppar och krumbuktar sig som inget annat. Men inget kunde vara mer fel! Det här är livemusik i sin yttersta form. Bygd av lika delar kärlek, glädje och uppror.

Årets uppstickare

Mirny Mine

Fotografen Anna Sundström behövde komma vidare och vände sig därför till musiken. Hemma i köket riggade hon upp en studio och började spela in sin mörka, drömskt mullrande popmusik. Inspelningarna resulterade i Mirny Mines hyllade debutskiva ”The other part”. En skiva som redan framstår som en gotländsk klassiker.

Allergic to humans

Vad får man om man blandar Tony Clifton, Antennas och Paralive? Jo, man får en trio som spelar oborstad garagerock. De har spottat ur sig en ep som skriker och gapar. Den är svinbra!

Clara Klingenström

”Jag bestämde mig för att köra min grej och strunta i vad andra tycker”, berättade Clara Klingenström när GA intervjuade henne för ett par månader sedan. Ett väldigt klokt beslut, med facit i hand. För nyligen avslutade hon en Sverigeturné och senare i år släpps debut-ep som hon spelat in med bland andra Tobias Fröberg och Mattias Glavå. Vi kan knappt bärga oss innan vi får lyssna.

Årets wow

Thåström

Minst 65 000 gotlänningar hävdar, så här i efterhand, att de såg Ebba Gröns klassiska spelning på Solbergaskolan. Om tjugo år kommer lika många skryta om att de såg Thåström spela på en gammal marina i Fårösund. Det är nämligen så det funkar med riktigt klassiska spelningar.

Nårdegaist

Ödesåret 1361 färgade blodet hela Mästerby rött. Hundratalsår senare återvänder black metalbandet Nårdegaist till den fasansfulla händelsen och skapar musik lika skräckinjagande och mörk. Och de tar sig an öns dystra tider på growlande gutamål. Det är så här den gotländska historien ska avnjutas!

Karolina Westberg

Vi har lärt känna hennes magiska röst från Ikeareklamen och samarbetet med Raise. Men 2018 gjorde hon upp med sina demoner och gav ut en egen singel som handlar om de övergrepp hon utsattes för som barn. Hennes fight back-attitude är värd mer än något pris kan ge rättvisa åt.

Årets rockskalle

Döskallen

De snodde helt ogenerat ett etablerat koncept. Men som de gjorde det! Den kooperativa matvarubutiken - som breddat sitt sortiment till att innefatta även rock - ger en plats åt banden inte alla hört talas om men som alla vill ha sett.

Monsters of Rauk

Det började som en kul grej för de mest inbitna men idag är MOR inget man skrattar bort. Nu lämnar den hårt rockande publiksuccén Stenkyrka för kryssningskajen i stan. Huka er stadsboar, nu laddar monsterrauken om!

Eric Palmqwist

Att Eric Palmqwist är en duktig låtskrivare är ingen nyhet. Det har han visat i både Monostar och EP´s trailerpark. Men för att skriva sina bästa låtar, krävdes att han gjorde upp med sitt gamla liv. Att han nyktrade till och vågade spilla ut sig själv i musiken. Först då hände det. Och vilka sånger det blev!

Så jobbar vi med nyheter