När riksspelmannen Lena Jonsson från Hälsingland for till Boston i USA var det för att studera musik på Berklee College of Music. När hon kom hem tog hon med sig en hel bluegrassorkester.

– Vi hittade varandra och började spela på Berklee College och sommaren efter ville Kultur i Väst att jag skulle sätta ihop ett band för en sommarturné. Det blev det här bandet och det var så kul att vi bestämde oss för att fortsätta ihop, berättar Lena Jonsson.

En av bandmedlemmarna bor i Nashville, två i Boston och Lena Jonsson själv bor i Sverige. Men den geografiska spridningen till trots har de kunnat genomföra ett par turnéer om året under sina fem år tillsammans. Och det har gått bra.

Artikelbild

Med bokningar på prestigefyllda festivaler som Newport Folk Festival och Stockholms Folkfestival, internationella turnéer med utsålda spelningar och en topplacering på Americana Airplay Direct Chart har The Goodbye Girls blivit ett mycket omtalat namn inom bluegrass och folkmusik.

För Lena Jonsson, som har vuxit upp omgiven av svensk folkmusik, blev mötet med amerikansk old time en stor upplevelse.

– Jag halkade in på ett jam i USA för tio år sedan och det var helt fantastiskt. Den har en helt annan rytm och ett helt annat groove än den svenska folkmusiken, berättar Lena Jonsson.

De fyra bandmedlemmarna är trogna sitt ursprung och hedrar de musikaliska stilar som finns där de har sina rötter. Hälsingelåtar är därför ett givet inslag i bandets repertoar som publiken på Joda kommer att få höra.

– Hälsingelåtar är snabba låtar med mycket 16-delar, så det blir en kul kombination. Det blir ett helt annat sound när vi spelar dem med clawhammer banjo. Det låter väldigt coolt, säger Lena Jonsson.

Violinisten Lena Jonsson är med i samma trio som gotlänningen Erik Ronström, så hon har spelat på Gotland förut, men för The Goodbye Girls är det Gotlandspremiär. I bandet ingår också Allison De Groot på banjo, Molly Tuttle, på gitarr och sång, och Brittany Karlson, på kontrabas.

– Det som är roligt med The Goodbye Girls är att alla är mycket starka instrumentalister. Alla har sin egen stil och spelar på en mycket hög nivå med solokarriärer och andra band. Det blir en virtuos musik på så sätt, förklarar Lena Jonsson.