Svante ”Hip man” Thuresson, en legendar i sin samtid. Till 82 år kommen sjunger han sig alltjämt runt landet, vid den här telefonintervjun sitter han för övrigt över en morgonyoghurt i en hotellmatsal i Gävle.

– Det är ytterst sällan jag blir förvånad längre, att jag kommer till ett ställe där jag inte varit, skrattar han.

Det är turnén ”Svante möter Beppe Wolgers” som dragit i gång, en fortsättning på den uppskattade turné Riksteatern arrangerade för två år sedan.

Artikelbild

| Svante Thuresson är ute på vårturné med Beppe Wolgers-texter, en turné som fortsätter runt landet även i höst.

På söndag kommer Svante och Claes Cronas trio till Rondo i Klintehamn, fullastade med hela Beppe Wolgers liv.

– Beppe hade en enastående förmåga att fånga nästan vad som helst i sina texter. Man föreslog någon låt man ville sjunga och sedan skrev han orden på sitt eget sätt, han följde aldrig den engelska originaltexten utan skapade en egen värld, säger Svante Thuresson.

Beppe Wolgers (1928–1986) hade sin godnattstund i barn-tv och spelade Pippis pappa Efraim Långstrump på film, tillika var han underhållare, poet och författare av såväl böcker som sångtexter.

Olle Adolphsons ”Det gåtfulla folket” och Monica Zetterlunds ”Sakta vi gå genom stan” tillhör de mest kända, men totalt uppskattas hans livsgärning till omkring tusen sångtexter.

Artikelbild

| Beppe Wolgers (1928-1986) var författare, poet, skådespelare, konstnär och underhållare.

Beppe och Svante kom att arbeta ihop från ”dag ett”.

– Under alla år har jag alltid kommit tillbaka till hans sånger, därför känns det oerhört kul att få göra den här turnén, säger han.

Utöver sång och musik bjuder Svante Thuresson publiken på berättelser ur Beppes liv, såväl ljusa som med svarta kanter.

– I och med att jag läser ur hans bok kommer hela Beppe med, hans liv, hur han var som person, roliga och annorlunda anekdoter, inte bara hans sångtexter, berättar Svante ”Hip man” Thuresson, som började sin musikerbana som trumslagare och i tidigt 60-tal hamnade i sånggruppen Gals and Pals.

I hela sitt yrkesliv har han verkat inom jazzen, den musik han är uppvuxen med och varken vill eller kan komma ifrån.

– Jazzen sitter i ryggraden, som han uttrycker det.

Därför har Svante Thuresson förstås också besökt Jazzklubben i Visby, senast för fyra år sedan.

Den här gången spelar han dock upp i Klintehamn, tillsammans med Claes Cronas trio bestående av Claes Crona, piano, Johan Löfcrantz Ramsay på trummor och Hans Andersson på bas.