Markiz Tainton kommer direkt från flyget till Fröjel resort, där förberedelserna inför julbordspremiären dagen därpå, pågår för fullt.

– Lite mer lime, lite syra och lite mer wasabi, men vi saltar först, säger Markiz Tainton efter att ha provsmakat kocken Daniel Lybergs version av hennes recept på ”Vår tids gubbröra” med ingredienser som koriander, lax, wasabi och lime.

Markiz Tainton, känd som tv-kock från Tv4:s "Sveriges mästerkock" och Nyhetsmorgon, fick i somras frågan om att göra ett julbord på Fröjel resort, som hennes svärmor Blossom Tainton driver sen en tid tillbaka.

Artikelbild

| I somras fick Markiz Tainton frågan om att göra ett julbord av svärmor Blossom Tainton.

– Det var egentligen väldigt fritt – gör ett julbord, säger Markiz Tainton.

För att komma i stämning i sommarhettan, blev julmusik räddningen.

– När jag ska laga marockansk mat brukar jag redan på dagen preppa med marockansk musik. När jag provlagade allt det här till julbordet i augusti undrade min man vad jag gjorde. ”Lyssnar på julmusik, jag måste komma i mood”, säger Markiz Tainton.

På en punkt var dock Blossom Tainton mycket bestämd: Ingen buffé.

Artikelbild

| Sillen har smaksatts med den nordafrikanska kryddblandningen chermoula och saffran.

– Det känns så mossigt när du vet att mer än hälften går rakt ner i soporna. Något mer omiljövänligt kan jag inte tänka mig, jag kände att jag vill inte vara med och ha ett sånt julbord, säger Blossom Tainton.

Julbordet på Fröjel resort består därför av tallriksserverade svenska julbordsklassiker med en twist.

Artikelbild

| Rödbetan är given på julbordet, men det finns alternativ till den klassiska rödbetsssalladen.

– Jag vill att de ska känna att de har fått allt traditionellt, men också att de blivit inspirerade. I Nyhetsmorgon brukar jag prata om att förena Sverige genom mat, det finns så otroligt många olika smaker, säger Markiz Tainton och fortsätter:

– Man kan jobba mycket med smaksättningen. Vi äter ju samma sak på påsk och jul, våga förändra lite och samtidigt bevara traditionerna. Du behöver inte byta ut allt, men du kan ändra på smaksättningen och kryddorna.

Artikelbild

| Mandel ger Fröjel resorts köttbullar en annorlunda textur och smak.

På Fröjel resort görs köttbullarna med mandel och en av sillarna har fått smak av saffran och den nordafrikanska kryddblandningen chermoula.

– Jag skulle göra påskmat i Tv4 och tänkte att "jag kan inte göra senapssill igen". Så jag tänkte att om jag tar mina favoritgrejor och blandar i sillen, säger Markiz Tainton om sillrättens födelse.

Artikelbild

| Apelsin sätter smak på julen.

Hennes egen familj kommer från Marocko, maken Kevin Taintons familj har rötterna i Sydafrika och på julbordet förenas smakerna från dessa länder.

– Och Gotland är ju Sveriges Afrika. Här har vi lamm och örter, jag ville plocka med det tillsammans med det nord- och sydafrikanska. Den här menyn speglar oss, Blossom har sitt hjärta på Gotland men också i Sydafrika, säger Markiz Tainton.

Artikelbild

| Vår tids gubbröra med potatisknyte och chermoulasill.

Julmaten är viktig för henne.

– Jag har ätit allt, men har inte vuxit upp med julskinka, så där har jag varit kreativ, säger Markiz och föreslår alternativ:

– Skinka smakar salt och senap, du kan griljera till exempel halloumi eller rotselleri.

Hennes eget favoritalternativ till julskinkan är kalkon, som blivit ett måste på julbordet för Markiz Tainton och som också Fröjel resorts gäster kommer att bjudas på. Liksom Blossom Taintons julfavorit – Janssons frestelse.

– Det är det bästa jag vet, min mans är den bästa ever. Och julmust, säger Blossom Tainton.

Tricket för att riktigt hinna njuta av julen och dess smaker, menar Markiz Tainton är att inte koncentrera hela julfirandet till en enda dag.

– Det gäller att bygga upp julkänslan. För mig är julen från första advent tills vi slänger ut julgranen. Första advent börjar julfirandet för mig. Jag bakar hela den helgen, sen fokuserar jag på maten resten av tiden.

Nya kryddningar är ett sätt att pigga upp julmaten, men det räcker inte för en god jul. Att sänka kraven och strunta i måsten, är minst lika viktigt menar Markiz Tainton, liksom att ta sig tid till såväl förberedelser som firande.

– Det är vår största högtid ändå, vi måste avsätta tid till den.

För att få tiden att räcka till är planering a och o.

– Att göra pö om pö och njuta av det när du gör det. Skinka och julköttbullar kan du göra långt i förväg, säger Markiz Tainton.

Ett sätt att underlätta är att låta alla bidra till julbordet.

– Att fira jul handlar ju om att umgås. Det betyder att ingen ska belastas med att behöva stå i köket och göra allt själv. Vi brukar lotta. Man måste våga dela upp det och inte lägga prestige i det. Jul handlar om att sitta runt bordet och vara lediga tillsammans, säger Markiz Tainton.

Ett dignande julbord kan vara svårt att rymma i magsäcken och även här har Markiz ett enkelt knep.

– Man måste inte äta allt samtidigt. Man kan äta det kalla till lunch och det varma till middag och ta ett break och fika däremellan.