"Upp med en hand alla som inte överger Jesus"

Veckorna före påsklovet förvandlas diakoner, klockare, präster och barnledare i Norra Gotlands pastorat till skådespelare. De spelar upp påskens berättelse för alla tvåor och femmor på norr.

15 april 2019 17:09

I en vandring tillsammans med barnen genom kyrkan i Väskinde gestaltas berättelsen om vem Jesus var och om hur han togs till fånga, avrättades och återuppstod.

Barnen handlar av månglarna i templet och får sina fötter tvättade av Jesus innan de slår sig ner omkring honom vid den sista måltiden.

– Det är så kul, det blir så interaktivt, säger kyrkoherde Martina Åkeson Wollbo medan barnen bänkar sig.

Och mycket riktigt. När Jesus, som spelas av prästen Felix Egegren, berättar att han kommer att överges av sina vänner får några av tvåorna från Väskinde skola nog.

– Upp med en hand alla som inte överger Jesus, ropar en av eleverna och en skog av armar åker upp i luften.

Det här är ingen godnattsaga, utan en blodig berättelse om svek, tortyr och avrättning. Men Felix Egegren tycker att det är viktigt att allt finns med.

– Det onda ingår i livet, säger han.

– Och ibland får vi viska att det inte är på riktigt, säger barnledaren Renée Strage Nylander.

Och som tur är får ju spelet ett lyckligt slut när ängeln i graven (Martina Åkeson Wollbo) berättar att Jesus är uppstånden.

I kyrkans påskspel medverkar många yrkesgrupper i pastoratet. Klockaren Freddy Gardelin tjänstgör som Pilatus, kantorn Matilda Ericsson är Jesus mamma och barnledarna Caroline Sunnerstam och Renée Strage Nylander är soldater. För att bara nämna några av alla medverkande.

– Det här är jätteroligt. Det svetsar oss samman, säger Renée Strage Nylander.

Så jobbar vi med nyheter
Eva Klint Langland