Visby blir dansbandsmecka för en helg

En ny generation dansband har växt fram och med dessa en yngre publik. Det märks på den årliga festen "Hela Gotland dansar".

14 mars 2019 14:30

För sjätte året i rad anordnas "Hela Gotland dansar" som lockar flera generationer buggsugna gotlänningar.

Thomas Wickman, på Hansa Event som arrangerar kvällen tillsammans med Wisby strand, beskriver stämningen som fantastisk. Extra nöjd är han över att han under åren har sett hur publiken blivit allt yngre.

– Så många ungdomar som vi hade förra året har vi aldrig haft. Det är jätte, jättekul för det är just mixen av gammalt och nytt som vi tycker är fantastisk, säger han.

Att unga hittar till dansbandsscenen tror han beror mycket på att genren har moderniserats.

– Nu finns det ny fräsch musik och unga musiker. De bästa banden är långt ifrån mossiga i dag. Och de har en jäkla bredd, säger han.

Ett av landets mest moderna dansband är Mannerz som bildades inför Svt:s Dansbandskampen och sedan dess har skapat en egen publik. På lördag gästar de Wisby strand. Liksom bandet Voize som just nu är ett av 20 band som deltar i omröstningen om Sveriges bästa dansband.

– De är ett relativt nytt band och Mannerz är ännu nyare. De blandar modern musik som de gör dansbandsmusik av. Det är två riktigt spännande band, säger Thomas Wickman.

Förra året blev publiksiffran 450 och i år räknar arrangören med detsamma. Thomas Wickman, som själv kallar sig dansidiot, ser med glädje och förhoppning på öns dansscen.

– Vi vill att danskulturen ska leva på Gotland. När jag var yngre var dansen på Gotland bland den bästa i landet, säger han och minns slutet på 70-talet.

Så jobbar vi med nyheter
Eleonor Svensson