Webb-tv och bilder från Rockskallen Music Awards

Uppslutningen var stor och stämningen på topp när Rockskallen Music Awards drog igång på Wisby strand på lördagskvällen.

18 mars 2018 16:51

 

Filmklippet producerat av Segerberg Media

 

Leading light inledde galan tillsammans med Idun Josefin Alfredsson, Vera Kebbe och Tecken samba i en dragig mix av rock, kulning och sambatrummor. Därefter tog konferenciererna Robin Waernquist och Vera Kebbe över och ledde publiken genom hela galan med bravur, och under en timme blandades prisutdelningar med musik i förutom inledningen ytterligare två akter.

Där fick publiken som mellanakt lyssna till ett musikalstycke av Minnamaria och Jens Friis-Hansen som framfördes av Dear Emily och Gotlandsmusiken. Och som slutakt en blandning mellan folkmusik, jazz och gospel där Merit Hemmingsson spelade hammondorgel och Alma Hedlunds gospelkör stod för sången.

Priser delades ut till bland annat årets doldis, årets live act och årets uppstickare.

Några som väckte både ett stort publikjubel och flertal skratt var de mytomspunna Slite Cement som gjorde ett album för 40 år sedan. Ett album som nästan endast funnits på piratkopierad kassett, men som nu äntligen kommit ut på skiva.

– Alla vet att cement finns hur länge som helst. I 40 år har cement funnits hos oss, och hos några av er, säger Stig Hjellström.

Vinnarna av årets Rockskalle, och det 40 kg tunga vandringspriset blev musikkollektivet King Kong med motiveringen:

"De är på många sätt den musikaliska motor som får det gotländska musikhjulet att snurra. Med ett aldrig sinande engagemang spelar de allt och lite till och med förbluffande självklarhet tar de sig an all sorts musik och gör den till sin egen. Detta kollektiv är så överjordiskt musikaliska att de kan få vad som helst att svänga."

Och medlemmarna hade inte väntat sig att de skulle vinna. Men glädjen över vinsten var stor.

– Det är fantastiskt, med tanke på hur många år King Kong har existerat är det väldigt fint att få just det här priset som är såpass fint och stort som det är, säger Markus Johansson.

– Som senaste medlem i King Kong så måste jag passa på att tacka Erik Törner som är bandledare och motorn bakom King Kong. Han kommer konstant med nya idéer och möjligheter där vi kan få spela. Det är synd att inte Erik är här och tar emot priset själv, säger Kasper Kvist.

– Om det finns ett hjärta i King Kong så är det Erik Törner, så är det, säger Markus Johansson.

Publikens pris, där folket kunnat rösta på alla de nominerade i samtliga kategorier gick till Alma Emilsson med motiveringen:

"Hon är musiker, men sällan den som står längst fram på scenen. Kompositören, körledaren och kyrkomusikern Alma Emilsson bidrar till att sprida musik och musikalitet för åtskilliga gotlänningar – och bidrar till att förnya och modernisera bilden av vad en kantor ska vara."

Efter prisutdelningen och sista akten fortsatte festen med Moneybrothers spelning på Wisby Strand.

Alla vinnare 2018

Årets rockskalle: King Kong

Årets wow: Slite Cement

Årets uppstickare: Pelle Jansson

Årets live act: The Gotlandic Pink Floyd show

Årets doldis: Örjan Klintberg

Folkets pris: Alma Emilsson

Årets hederspris: Tobbe Wallström och Fredrik Magnusson

Så jobbar vi med nyheter
David Skoog