Willstrand först ut i streamad konsertserie

Fredrik Willstrand har inget emot att kastas in nya sammanhang utan förvarning. Skönsångaren i Buttle blir först ut i Gotlandsmusikens streamingsatsning Vibble sessions.

3 april 2020 13:45

Fredrik Willstrand – känd bland annat för schlagern "Fem i tolv" och från Gotlandsrevyn – har blivit den man ringer i krislägen. När Jono-profilen Johan Norrby tvingades ställa in sin medverkan i vårens bygdegårdsturné med Gotlandsmusiken var det Willstrand som hoppade in i sista minuten. Inte det lättaste uppdraget, med tanke på att föreställningen kretsade kring Johan Norrbys och JONOS musik. Lagom till att turnén var över blev han kontaktad av Dag Franzén, direktör för Gotlandsmusiken, som ville se en repris av samma show i premiärupplagan av Vibble sessions, Gotlandsmusikens streamade coronasatsning

Krisernas man. Känner du dig bekväm i den rollen, Fredrik?

– Gud, det låter så dramatiskt, haha. Jag tycker i all fall att det är lite kittlande att kastas in i saker på det här sättet. Har man för mycket tid att förbereda sig, då brukar man förbereda sig för mycket, och man tappar det där spontana. Men visst är det utmanade, och påfrestande för nerverna, säger Fredrik Willstrand.

Under en av första turnékvällarna i början av mars såg han ett bekant ansikte i publiken: Janne Henriksson, basist i JONO.

– Jag var ganska nervös första kvällen, men var ingenting jämfört med då. Jag blev så jäkla ställd, kunde knappt koncentrera mig. I pausen gick jag fram och sa tack och förlåt. Han gav mig godkänt. Jag red på den vågen under resten av turnén, säger Fredrik Willstrand.

Nu står alltså nästa utmaning på tur. Johan Norrbys låtar sitter som en smäck vid det här laget, men hur gör man dem utan att ha en publik samma rum? I Gotlandsmusikens lokaler i Vibble finns endast bandet och tre kameror. 

– Nerven som uppstår i mötet mellan mig, bandet och publiken är viktig för mig. Förmodligen är det min starkaste drivkraft och skälet till att den här turnén blev så bra. Den dimensionen tappar vi med streamingkonceptet, och jag har ingen aning om hur det blir. Men det är väl bara att köra och hoppas att åtminstone en liten del av närvaron kan tränga igenom kameralinsen. 

Vibble sessions sänds klockan 15 på Helagotland.se varje fredag under våren, med start 3 april. Längre fram väntar konserter med blåsarkvintetten och nyckelharpsspelmannen Markus Svensson, samt en repris av Kristian Tallroths och Gotlandsmusikens Tom Waits-show, som hade urpremiär 2016. 

Så jobbar vi med nyheter
Edvin Högdal