Spelet om Gotland

Först i mål vinner. Det är den enklaste formen av sällskapsspel som finns. Enklast att förstå. Men det innebär inte att det är lätt att nå målet.

21 april 2009 04:00

Start:
Här börjar marschen mot framtiden. Lycka till!
Ruta 1:
Ditt företag i stenindustrin är en av öns största arbetsgivare. Men när du söker ett nytt ställe att bryta för att trygga framtiden så hugger du bara bildligt i sten. Gå tillbaka ett steg.
Ruta 2:
Du vill skapa en stugby så att ett hundratal familjer utan eget boende på Gotland ska kunna hyra in sig och uppleva ön från ett strandnära läge. 4 000 fastighetsägare skriver på en protestlista. Stå över ett kast. Gå sedan tillbaka två steg.
Ruta 3:
Du vill förverkliga drömmen om ett lantligt boende på Gotland. Tyvärr ligger marken där du vill bygga i ett område som kommunen någon gång i framtiden kanske eventuellt har tänkt sig att någon vill bygga vindkraftverk. Byggnadsnämnden säger nej. Stå över två kast. Gå sedan tillbaka tre steg.
Ruta 4:
Du vill bedriva konsultverksamhet och hjälpa företag att växa. Det gör Almi redan. Du får göra något annat. Gå tillbaka fyra steg.
Ruta 5:
Du driver ett företag och hyr ut bilar till turister just där de behöver dem, i hamnen. Ett kommunalt beslut slår med kort varsel undan benen för din verksamhet. Du ringer de ansvariga tjänstemännen. De ringer inte tillbaka. Gå tillbaka fem steg.
Ruta 6:
När du promenerar på egen mark snubblar du över en man som letar rödlistade insekter. Länsstyrelsen vill köpa din skog och skapa ännu ett naturreservat. Du får inte såga och kan inte sälja. Utom till länsstyrelsen. Stå över ett kast. Gå sedan tillbaka sex steg.
Mål:
Målet är nått. Gotlänningarna har blivit 65 000 och ett blomstrande näringsliv ger en dynamisk arbetsmarknad där man inte behöver gå och sura på ett jobb man inte trivs med.

 

Mats Linder

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa