Rättvisa och rimliga villkor

3 juni 2010 04:00
Jag var i USA över jul i tre veckor för att umgås med gamla bekanta och skolkamrater. Där träffade jag mig gamle vän från skolan och friidrottslaget Steve Wickliffe. Vi har alltid pratat om allt och gillar varandra och till min förvåning så hade han engagerat sig politiskt och hade drivit en kampanj för att bli invald i school board = utbildningsnämnden ungefär.
När jag sedan kom hem och fick frågan om att ställa upp på en lista så tänkte jag att jag inte skulle var sämre. För många där var nog presidentvalet en inspirationskälla till att engagera sig politiskt och Obamaeffekten är åtminstone den att han lyckades mobilisera fler till politiken och ingjuta hopp och självförtroende.
Det är bra att resa bort och se på Sverige, Gotland och sig själv från en annan vinkel.
Lokalt skulle jag gärna se att det blev lättare och kändes enkelt att starta och driva företag. Det finns potential bland oss gotlänningar, vi är vana att samarbeta och klara oss själva samt att jobba hårt. Ändå är det så att Gotland rankas lågt i dessa sammanhang. Konstigt!

Nationellt hoppas jag att Sverige rycker upp sig som kunskapsnation. Varje gång vi inte når mer än till mittenskiktet i internationella jämförelser så slår alla knut på sig att förklara bort varför vi inte får bättre resultat trots att vi satsar väldigt mycket skattepengar på att utbilda våra ungdomar.
Vi måste också bli väldigt mycket bättre på att ta vara på nysvenskarnas kompetens. Där tror jag att Sverige är dåligt i jämförelse med många jämförbara länder.
Ser man på den globala politiken tror jag att det är viktigt att Sverige är med i internationella insatser militärt och inte bara sitter på läktarplats och gnäller på amerikanarna så fort det hettar till.
Vi ska också verka för rättvis handel och rättvisa och rimliga villkor för arbetare i alla länder som vi bedriver handel med. Importerade varor måste ursprungsmärkas betydligt bättre och vi konsumenter måste få veta under vilka villkor produkterna har tillverkats.

Centern har gått bakåt? Ja, kanske beror det på att man tappat bort grundfilosofin. Som jag uppfattat det ska centern vara ett icke socialistiskt alternativ för "småfolket" både i stad och på landet. Centern ska vara ett parti för så kallat vanligt folk som kämpar i vardagen med familj, jobb och inte lockas med i sirensång varken från höger eller vänster.
Centern har under vissa tider kanske fokuserat för mycket på rena landsbygdsfrågor och trott att dessa mest handlar om jordbruk. Det tror jag skrämmer bort andra väljare. Centern behöver inte konkurrera med LRF.
Så jobbar vi med nyheter