Jag simmar inte över Öresund

12 augusti 2010 04:00
Mats Linder i Gotlands Allehanda skriver:
"Mest känd av de avslöjade dubbelmoralisterna är Feministiskt initiativs Gudrun Schyman. Hon säger sig ha anlitat ett städbolag.
För tolv år sedan i valrörelsen 1998, som ledare för Vänsterpartiet, var hon inblandad i en liknande affär.
Då avslöjade Dagens Nyheter att hon anlitat svart städhjälp."

Fakta är följande. Den "affär" som DN skapade handlade om att en kamrat till min då tonåriga dotter städade hemma hos mig, samtidigt som min dotter städade hemma hos kamraten. För det fick de samma ersättning som när de städade i sina egna hem. De bytte "hem" alltså och fick ett mer vuxet förhållande till de arbetsuppgifter de gjorde. Vad som uppdagades var att kontantbetalning, oavsett om det är till egna barn eller andras, bör deklareras över en viss summa. Vi var nog många föräldrar som inte kände till det.

Den mer aktuella frågan, Rut-avdrag, är numera så beskaffad att avdraget redan är gjort när fakturan kommer. Jag har anlitat ett professionellt städbolag för storstädning och fönsterputs. Jag har betalt den faktura jag fått. Företaget har sedan fått den skattesubventionering som den borgerliga regeringen beslutat.

Jag är motståndare till att vi använder skattepengar, som alla är med och betalar, till att enskilda personer som utnyttjar vissa tjänster får lägre kostnader. Jag vill att skattesubventioner ska utgår till generella välfärdstjänster, som alla kan använda, oavsett tjocklek på portmonnä och plånbok. Det som idag går under rubriken hushållsnära tjänster kan vi som använder dem betala fullt ut för.

Men jag har inte krävt att företaget ska ändra sina faktureringsrutiner. På samma sätt agerar jag i flera fall. Jag använder landstingsdriven sjukvård trots att jag anser att landstingen som huvudman för sjukvården borde avskaffas (statlig och kommunal nivå räcker), jag simmar inte över Öresund bara för att jag var motståndare till bron, jag försöker inte, som enskild person, betala tillbaka de skattesänkningar som den borgerliga regeringen gett mig, trots att jag motsätter mig dem politiskt. Vi får använda de system och de regler som majoriteten beslutat om till dess vi på politisk väg förändrar dem. Förhoppningsvis ska det inte dröja länge!
Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa