Den goda sommaren ger hopp

4 juli 2011 04:00

Nu väntar en av årets häftigaste veckor! Att få bo och arbeta i Visby under Almedalsveckan är lyx - en roligare arbetsvecka är nog svår att hitta. Jag tror verkligen på mötet mellan människor och på kraften i det. Almedalsveckans koncept är fantastiskt i det avseendet. Här möter makthavare allmänhet och hela staden sjuder av viktiga samtal.

Eftersom jag sitter i Barn- och utbildningsnämnden och arbetar i skolans värld väljer jag att i första hand gå på seminarier som handlar om barn och ungdomars villkor och utbildning. Förra årets upplevelse av just sådana seminarier finns kvar hos mig och jag älskar dynamiken i att möta andra som är lika nördiga och lika intresserade som jag!


En måndag på jobbet
I måndags hade jag förmånen att få ta emot en hel hop med barn på den annars sommartomma skolan. Det var barn som skulle vara med på lägret "Den goda sommaren", med skolan som både sov-, mat- och discoplats.

Med sig hade de ett helt gäng engagerade vuxna som alla är med i föreningen DBF - "Demokrati för barns framtid". Föreningen är startad av Claudien Tuyisabe som kommit till Sverige från Burundi. DBF har tilldelats en area på fem hektar av kommunen i Vugizo, Burundi och där vill man bygga ett Barnens Hus som ska vara en fristad för föräldralösa och utsatta barn.

Barnen på lägret kom från åtta olika länder. Det är ovanligt att läger på Gotland lyckas attrahera barn med invandrarbakgrund, men på det här lägret var integrationen i fokus.

Claudien berättade att en målsättning med lägret var att barnen skulle få upp ögonen för friluftsliv och själva våga ta för sig av naturen och som ett led i det undervisades i Allemansrätten.

Jag fick den stora äran att åka med till Fårö på måndagslunch och som den sanna världsmedborgare Caludien är var det ingen vanlig lunch. På plats där var bland andra Lisbet Palme med barnbarn.


Stora ära att träffa Lisbet
Det var en stor ära att får träffa och samtala med Lisbet, det var som att få sitta tillsammans med min barndom en smula. Olof Palme var min första idol och det berättade jag såklart för Lisbet. Jag har en enda autograf och på den står det "Hej Meit från Olof Palme".

Mötet med Lisbet den här måndagen tog mig tillbaka till barndomens alla förhoppningar om en bättre värld där solidaritet och rättvisa FÖR ALLA var så självklart och så möjligt.

Nu inser jag att den bandomens längtan är långt mer komplicerad och stundom förlorar jag hoppet också...

Just då är det så befriande att se och lyssna på Claudien och hans bror Christoph som tagit sig hit från Burundi och väl här fortsätter kampen för barns rättigheter och möjligheter både i Sverige och Burundi.

Jag är stolt och hedrad över att min skola i Fårösund kunde vara en del av "Den goda sommaren"!

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa