Johansson: Förmåga att förnya

21 juli 2011 04:00

Annie Johansson har gjort sig välkänd som Centerpartiets supertalang. I valet 2006 var hon en av få som lyckades komma in i riksdagen genom en personvalskampanj.

I valet 2010 valde 7021 väljare att personkryssa någon på Centerpartiets riksdagsvalsedel i Jönköpings län. Hela 4919 kryss landade på Annie Johansson och efter det senaste valet är hon Centerpartiets kryssdrottning.

Hon är bosatt i Värnamo och uppvuxen i den småländska företagarandan. Johansson är en väldigt driftig person och skall enligt uppgift arbeta på sin examensuppsats i juridik under den här sommarledigheten.

Hon är en ung och modern människa och går hem både bland Centerpartiets traditionella väljargrupper och bland nya väljargrupper i städerna.

Johansson har under sina fem år i riksdagen gjort en snabb karriär. Arbetet i riksdagen startade med ledamotskap i konstitutionsutskottet och suppleant i justitieutskottet. Efter valet 2010 är hon vice gruppledare, ekonomisk talesperson och ledamot i finansutskottet.

Som riksdagsledamot har hon engagerat sig i en bredd av politiska frågor. Hon har motionerat om en förändrad arbetsrätt, ung företagsamhet, närproducerad mat samt dröjsmålsränta på försenad a-kassa för att ge några enskilda exempel. Som politiker är hon allmänpolitiskt insatt även om hennes yttersta kompetens ligger i frågor som rör integritet, företagande, arbetsmarknad och miljö.

Det som står Annie Johansson till last är att hon förmodas vara den enda kandidaten som inte har erfarenhet från att arbeta inom regeringen. Bristen på erfarenhet gör att hon som partiledare skulle få det svårare att leda partiet som minister i regeringen.

Samtidigt finns där en styrka i att hon inte varit en del av regeringsarbetet. På så sätt bidrar hon till att det blir en förnyelse i partiet och hon står obunden till tidigare lojaliteter med den ledning som misslyckades i valet 2010. Det är dessutom ingen självklarhet att man som partiledare skall arbeta som minister.

Johansson skulle som partiledare kunna fortsätta arbeta som riksdagsledamot, vilket skulle ge henne en friare position att uttala sig om politiska frågor och hennes partiledarskap skulle innebära en femte informell ministerpost.

Ideologiskt är Annie Johansson i klar ledning över de andra kandidaterna. Hon är tillsammans med Anders W Jonsson en av tio artikelförfattare i den idérika antologin Med frihet följer ära. Johansson har också profilerat sig ideologiskt genom att vara aktiv i partiets idédebatt och är en av dem som startade upp ett liberalt idénätverk med förankring bland riksdagens ledamöter. Det går att göra många nedstick i Annie Johanssons idérika förankring. För att visa på ytterligare ideologisk rikedom bör man nämna att hon är en av skribenterna på den liberala och feministiska bloggen jämställd.se - vi som mockar koskit i pumps som Centerkvinnorna är initiativtagare till.

Annie Johansson är en av de bäst medietränade representanterna för Centerpartiet idag. Hon har erfarenhet av att vara med i den mediala hetluften sen turerna kring FRA-lagen där hon var en av dem som lyckades stärka integritetsskyddet. Att hon gick ut ur ett medialt drev med styrka och brinnande engagemang visar att hon kan hantera den press medial bevakning innebär.

Johansson har också förmågan att nå ut med sitt budskap. Efter sin premiär i riksdagens ekonomiskpolitiska debatt fick hon ta emot beröm på flera ledarsidor och bland etablerade bloggare.

Med Annie Johansson som partiledare får Centerpartiet en ledare som är väl förberedd för att hantera en nationell valrörelse och sprida Centerpartiets idéer. Söker partiet en förnyelse av politiken är hon den kandidat som är bäst rustad för att lyckas med uppgiften.

Så jobbar vi med nyheter
Marcus Persson