Djur har rätt att slippa lidande

11 augusti 2011 04:00

Marcus Persson hävdar att djur inte kan ha rättigheter på grund att människans suveränitet samt att vår moral bör styra istället för djurskyddslagstiftningar.

Det Persson säger om att Sveriges djurskyddslagstiftning är en paradox skapad för att lätta människans samvete går jag i god för.

Men tvärtemot att, som Persson säger, lagen inte märks av för djuren så har denna konsekvenser som märks av allt för väl för de miljontals djur i svenska djurindustrier.

Lagen som säger att djur ska ha rätt att bete sig naturligt efterlevs ej när minkar på pälsfarmer som regel har stereotypa beteenden och svenska grisar lever i smutsiga boxar utan strö eller stimulans på majoriteten av svenska grisfarmer.

De flesta människor reagerar när de ser Djurrättsalliansen starka bilder från svenska grisfarmer där grisar vadar i sin egen avföring.

Detta eftersom vi kan relatera till djur och framför allt till deras förmåga att känna smärta och lidande. Persson säger att djur inte är några förnuftsvarelser men kan inte förneka att djur känner fysisk smärta och att en gris lider lika mycket som en hund av att stängas in i trånga utrymmen utan möjlighet till stimulans, dömd till ett liv av lidande.

När Persson säger att det är skillnad på djur och djur når han en viktig poäng. Det är skillnad på katten hemma i soffan och den i en bur på läkemedelsföretaget. Grisar som äter på sina döda kamrater och vadar i sin egen avföring är lika intelligenta som vår hund hemma men håller inget större värde än en välsmakande middag. Vissa djur är älskade familjemedlemmar och andra är siffror och produkter.

Det är uppenbart att det bland farmare, företagare och industrier finns ett bristande "ansvar för sin egendom och för livet", vilket är vad Persson anser ska styra djurhållningen, och att pengar ofta prioriteras före moral.

Detta lämnar ansvaret till oss konsumenter att säga nej till en förkastlig djurhållning. Detta är något som aldrig kan göras genom att skylla på enskilda djurplågare och jaga "humant kött" då möjligheten att välja etiskt riktigt kött aldrig kommer att finnas. Kött och andra animaliska produkter kommer alltid att innebära att djur reduceras till massproducerade varor och kommer alltid att innebära lidande, smärta, ångest och död.

Djur har rättigheter i form av att slippa lidande och detta kommer aldrig att gå hand i hand med vare sig köttindustrin, mjölkindustrin, pälsindustrin eller någon industri som tjänar pengar på djurs kroppar.

Så jobbar vi med nyheter
Daniel Rosenqvist Djurrättsalliansen Gotland