En säker ekonom

27 februari 2012 04:00

I förra veckan presenterade Stefan Löfven, i skuggan av prinsessfödseln, sitt nya ledarlag, som ska leda Socialdemokraterna till regeringsmakten i valet 2014. Att döma av opinionsmätningarna kan de mycket väl lyckas. Med Stefan Löfven som partiledare stiger Socialdemokraternas opinionssiffror rejält. Moderaterna tappar och småpartierna Kristdemokraterna och Centerpartiet dansar på fyraprocentsstrecket för att åka ur riksdagen.

Men än är det långt kvar och det räcker inte bara med en trygg och säker ledning för Socialdemokraterna. Det krävs en politik som väcker intresse och stöd. Och då är ekonomin det viktigaste. Moderaterna har finansminister Anders Borg som främsta dragplåster och opinionsvinnare.

Nu kommer han att allvarligt utmanas av Socialdemokraternas nya ekonomiska talesperson, Magdalena Andersson. Hon är välutbilda ekonom, som har regeringsvana som statssekreterare åt finansminister Pär Nuder. Och hon är en kunnig nationalekonom, som kommer att slå Anders Borg på fingrarna om vilken ekonomisk teori som ger bästa resultatet för landet, medborgarna och jobben.

Hon gav Anders Borg beröm för att han håller ordning på statsfinanserna. Men jobbpolitiken är ju helt misslyckad med en massarbetslöshet på över åtta procent, en ungdomsarbetslöshet i Europatoppen och långtidsarbetslösheten ökar radikalt. Hon var väldigt kritisk mot de ineffektiva skattesänkningarna för att anställa unga och sänkningen av krogmomsen. Det vore mycket effektivare med riktade åtgärder för ett ge de arbetslösa kompetenshöjning, så de kan ta de jobb som finns.

Magdalena Andersson ingen politruk. Det kommer säkert bli mycket spännande debatter i media mellan henne och Anders Borg. Magdalena Andersson liksom Stefan Löfven sitter inte i riksdagen, sådär kommer nya gruppledaren Mikael Damberg ta partiledardebatterna med Fredrik Reinfeldt och finansutskottets nya ledare Fredrik Olovsson tar debatterna med finansminister Borg.

Med Socialdemokraternas nya ledarskap märks det, att det finns kompetenta människor som tror på partiets idéer och som vill ta en ledande roll för att ge ett politiskt alternativ till den ojämlika och misslyckade Moderatpolitiken.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa